Danseressen op stelten bij onthulling stationsplein Gouda. Foto: Sander van Vliet
Poort van Zuid-Holland

Gloednieuw stationsplein Gouda feestelijk onthuld

Danseressen op stelten bij onthulling stationsplein Gouda. Foto: Sander van Vliet

Station Gouda, de poort van Zuid-Holland, is de afgelopen jaren verbouwd. Het stationsgebied is nu een stuk groener, haltes zijn verplaatst en ook zijn er veel meer stallingsplekken voor de fiets gerealiseerd. Het nieuwe stationsgebied werd vrijdag 8 juli feestelijk onthuld.

Station Gouda is een centrale verbinding geworden tussen Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Elke dag vertrekken vanuit Gouda 25.000 reizigers richting het station. Daarnaast rijdt er elke twee minuten een trein naar Gouda. De toegenomen reizigersaantallen vragen om een vernieuwing van het oude stationsplein waar de fietsen overal en nergens stonden en de bushaltes niet veilig waren.

De vernieuwingsopgave was tweedelig. Ten eerste het vervoersknooppunt verbeteren. Dat wil zeggen betere fietsenstallingen, een beter busstation en een betere verkeerscirculatie.

Ten tweede moest de verblijfskwaliteit verbeteren. Dat is eigenlijk de ontvangst van mensen die in Gouda op bezoek komen. Zij moeten een logische weg vinden naar de binnenstad. Ook moeten het een fijne plek zijn om te verblijven.

Stationsplein Gouda met op de gebouwen de historische beelden. Foto: Sander van Vliet
Stationsplein Gouda met op de gebouwen de historische beelden. Foto: Sander van Vliet

Het stationsgebied is groener gemaakt, opgeruimd en de fietsen hebben een plek gekregen. Aan weerszijde zijn nieuwe fietsenstallingen gemaakt met onbreekbare muren. “We kunnen er trots op zijn dat we een fietsenstalling hebben met de dikste muren van Nederland”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen. “Wat bleek: de fietsenstalling staat zo dicht op het spoor, dat de muren nu het gewicht van een ontsporende trein kunnen hebben. Dus je fiets staat altijd veilig”, grapt Zevenbergen. De nieuwe grote fietsenstallingen bieden plek aan 4.000 fietsen.

Onthulling historische beelden station Gouda. Foto: Sander van Vliet
Onthulling historische beelden station Gouda. Foto: Sander van Vliet

“Het allermooiste van dit project vind ik dat het plan voortkomt uit het initiatief van omwonenden”, zegt Michel Klijmij-van der Laan, wethouder mobiliteit van gemeente Gouda. “We hebben goede discussies gevoerd bestaande uit waardevolle ideeën, hierdoor hebben we een goed draagvlak.”

Klijmij-van der Laan maakt van de mogelijkheid gebruik om een bronzen erepenning uit te reiken aan Peter Schönfeld. Hij is twaalf jaar voorzitter geweest van het wijkteam en heeft heel erg geholpen bij de ontwikkeling van het stationsgebied. “Wat goed is geweest van de gemeente, is dat ze ons vrij hebben gelaten en ons vertrouwen hebben gegeven”, zegt Schönfeld. “Dit project is echt een voorbeeld van hoe dingen moeten gebeuren”.

Zevenbergen benadrukt in zijn toespraak bij de onthulling van het nieuwe stationsplein het belang van de fiets. “We vinden de verbetering van het station belangrijk omdat we de fiets belangrijk vinden. Die is belangrijk voor de overstap op de R-net netwerk of de trein.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.