2750 fietsen

‘Modernste’ fietsenstalling van Nederland geopend bij station Almere Centrum

Borden die vrije stallingsplekken aangeven. Foto: ProRail

De nieuwe fietsenstalling bij station Almere Centrum is geopend. In de stalling is plek voor ruim 2750 fietsen naast de vijftig beschikbare OV-fietsen. De stalling is voorzien van schermen met daarop de beschikbare plekken. Ook kunnen reizigers bij de stalling gemakkelijk in- en uitchecken met een fietstag. 

Eerder openden NS, ProRail, Provincie Flevoland en de gemeente Almere een fietsenstalling op station Almere Centrum aan het busplein van het station, waar plaats is voor 650 fietsen. “In totaal biedt station Almere Centrum nu plek voor ruim 3500 fietsen”, zegt Mariëlle Bovenkamp, projectmanager bij ProRail. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het oorspronkelijk aantal. Dat is ook nodig, omdat de helft van de reizigers die gebruik maken van station Almere Centrum met de fiets komt.”

In- en uitcheckzone

Reizigers die hun fiets willen parkeren kunnen met een zogenoemde fietstag meteen doorlopen. De nieuwe in- en uitcheckzone herkent namelijk automatisch de fietstag (die is gekoppeld aan de OV-chipkaart). Reizigers met een abonnement of stallen op rekening krijgen gratis een fietstag. Deze tag wordt door de servicemedewerkers in de stalling op het voorframe van de fiets bevestigd. Reizigers kunnen ook via een scherm bij de in- en uitcheckzone met hun OV-chipkaart inchecken.

Ook is het station voorzien van vijftig nieuwe OV-fietsen. Deze fietsen zijn makkelijk te huren door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Het slot springt vervolgens open en de fiets is meteen klaar voor gebruik.

De stalling wordt permanent bewaakt en is open van een kwartier voor het vertrek van de eerste trein tot een kwartier na de aankomst van de laatste trein.

De stalling heeft plek voor 2750 fietsen.

Verbouwing station Almere Centrum

Het station Almere Centrum staat al twee jaar lang in de steigers. De bedoeling was dat het station 28 september volledig gerenoveerd zou zijn, maar die datum is niet gehaald. ProRail laat weten dat de oplevering voor “onbepaalde tijd” is verschoven vanwege leveringsproblemen van de vloertegels voor de stationshal en materialen voor de afwerking van het stationsgebouw.

“De komende tijd wordt er nog hard gewerkt om de werkzaamheden af te ronden: het leggen van vloertegels in de stationshal, de afwerking van de gevels en de oplevering van de casco’s aan de huurders”, meldt ProRail.

Op het verbouwde station komen zeven vernieuwde winkels, waaronder boekhandel AKO en een GWK-wisselkantoor. Een Starbucks en AH2GO zullen als nieuw aanbod worden toegevoegd aan het station.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.