RET moet reizigers waarschuwen voor geluidsopnamen

Vervoerder RET moet met stickers in trams aangeven dat gesprekken van passagiers opgenomen kunnen worden. Dat vindt het College Bescherming Persoonsgegevens. In de trams van RET wordt wel aangegeven dat er videoregistratie plaatsvindt van passagiers.

In een bericht van Elsevier werd opgetekend dat de RET in haar trams gesprekken zou afluisteren van passagiers. Een journalist van het blad zou dit zelf hebben ervaren.

Incidenten

Maar volgens de RET is hier geen sprake van. Er zouden helemaal geen technische mogelijkheden zijn in bus, tram of metro om af te luisteren. Wel hangen er in de trams videocamera’s die ook geluid opnemen. De beelden en audio daarvan wordt alleen gebruikt bij incidenten.

Bovendien zou de nieuwe audio-apparatuur waarmee gesprekken eventueel kunnen worden opgenomen alleen zijn gebruikt in nieuwe trams die pas sinds 2011 in gebruik zijn.

Politie

Die beelden kunnen worden gebruikt door politie en justitie als er zich calamiteiten in de tram hebben voorgedaan. De beelden worden in dat geval alleen bekeken door daartoe bevoegde personen.

De RET meldt dat er wel stickers in de trams hangen waarop staat dat er camera’s hangen, maar geen stickers waarop ook staat dat er wordt meegeluisterd. Die stickers worden nu gemaakt. De RET krijgt van het (CPB) een jaar de tijd om de stickers aan te brengen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.