GVB tram

GVB ziet af van sancties tegen medewerkers

Het GVB te Amsterdam ziet af van sancties tegen twee medewerkers die kwetsende uitspraken zouden hebben gedaan over Joden. De twee medewerkers blijven ontkennen de uitspraken te hebben gedaan. Wel gaat het GVB verder in overleg met de Joodse Gemeente.

Op 8 augustus kwam er een melding binnen bij GVB over mogelijk kwetsende uitspraken over Anne Frank en het Anne Frank Huis door medewerkers in tram 17. Naar aanleiding hiervan kwamen er nog twee meldingen binnen, waaronder een melding over tram 13.

Onderzoek

GVB heeft na de meldingen direct een onderzoek ingesteld en de medewerkers van de betreffende trams meerdere malen bevraagd. De medewerkers van de betreffende trams blijven bij hun verklaring dat zij dergelijke uitspraken niet hebben gedaan. Ook distantiëren zij zich nadrukkelijk van de in de media geschetste inhoud. Net als de directie van GVB betreuren zij het zeer dat deze situatie is ontstaan.

“Als vervoerbedrijf van en voor de stad Amsterdam hebben wij respectvolle omgangsvormen hoog in het vaandel staan”, reageert algemeen directeur Bart Schmeink. GVB heeft in de afgelopen weken voortdurend overleg gehad over de voortgang met betrokken partijen zoals de Joodse Gemeente. Het vervoerbedrijf vindt respectvolle omgangsvormen in een stad met diverse nationaliteiten, geloofsovertuigingen en levensvisies dusdanig belangrijk dat hier in de komende periode onder alle medewerkers van het bedrijf extra aandacht aan wordt besteed.

Onverklaarbaar

De Joodse Gemeente deelt deze opvatting en kan zich vinden in de voorgestelde aanpak. “Hoewel klagers en de joodse gemeente Amsterdam het onverklaarbaar vinden dat vanuit het GVB geen bevestiging kan worden gegeven dat deze incidenten hebben plaatsgevonden, zijn wij bereid het gesprek met het GVB aan te gaan in de hoop dat gezamenlijk een aanpak kan worden gevonden die moet leiden tot (verdere) bewustwording van de noodzaak tot verdraagzaamheid en fatsoen in de stad.” Aldus Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse gemeente Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.