Regiotram, Groningen, tramlijn

Gemeentebestuur Groningen: project Regiotram stoppen

De Groningse gemeenteraad wil het project Regiotram schrappen vanwege bezuinigingen. Daarom moet de aanbesteding van het project per direct worden stopgezet. Daarmee voorkomt de gemeente dat de kosten van de aanbesteding nog verder oplopen. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De financiële positie van de gemeente verslechterde door onder meer forse afboekingen op bedrijventerreinen en woningbouwlocaties.

De gemeente en de provincie Groningen hebben samen nu al veertig miljoen euro geïnvesteerd in het project Regiotram dat de bereikbaarheid van de stad zou moeten verbeteren. Dat geld zijn zij met het stopzetten van het project kwijt. Door het project nu te schrappen, komt bijna 80 miljoen euro vrij. Voor het gehele project was een plafondprijs van 425,5 miljoen euro vastgesteld.

Aanbesteding

De provincie Groningen wil verdergaan met het project, maar kan dit niet zonder de steun van de gemeente. Als de provincie het project toch wil voortzetten, zeggen B en W niet mee te werken met de aanbesteding.

Oorspronkelijk zou op 30 oktober een besluit over de aanbesteding worden genomen. Het college wil echter dat de aanbesteding zo snel mogelijk wordt stopgezet omdat de inschrijvers anders claims kunnen indienen bovenop de ontwerpvergoeding van enkele miljoenen.

Begroting

Vanwege de verslechterde financiële situatie pleitte de gemeenteraad er vorige maand voor dat ze de tram niet in de begroting over 2013 wilde opnemen. Uiteindelijk lag er toch een begroting op tafel waar Regiotram wel in stond.

SP en D66 gaven op 26 september tijdens een debat over de bestuurscrisis in de stad aan niet met de begroting in te stemmen. De partijen vinden de tram onverantwoord en te duur. Daarmee is er geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Uit onvrede over de gang van zaken dienden wethouders Karin Dekker van GroenLinks en Elly Pastoor van PvdA op 26 hun ontslag in. Daardoor viel het college.

Bereikbaarheidsprobleem

Met het stoppen van het project is het bereikbaarheidsprobleem van Groningen nog niet opgelost. De tram zou voor een betere ov moeten zorgen naar onder meer de  Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum. Daar rijden nu nog hamonikabussen naartoe die tijdens de spits volgepropt met reizigers zijn.

Debat

Op 29 oktober vindt er nog een debat plaats in de gemeenteraad. Daarna besluiten de gemeenteraad en de provincie of zij definitief stoppen met het project.

Marieke van Gompel

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.