Regiotram, Groningen

Aanbesteding Regiotram definitief van tafel

De aanbesteding van het project Regiotram in Groningen is definitief gestopt. Dat hebben de colleges van B en W en Gedeputeerde Staten besloten. Hiermee is tegemoet gekomen aan de wens van de gemeenteraad van Groningen. De twee marktpartijen TramTeam en PinG die hun bieding in september hebben afgerond, krijgen een beëindigingsvergoeding van twee miljoen euro.

Een ruime meerderheid van de raad gaf eind oktober al aan het project te willen beëindigen. De gemeente wil stoppen met de Regiotram vanwege bezuinigingen. Door met de aanbesteding te stoppen, wordt voorkomen dat de kosten nog verder oplopen.

Bereikbaarheid

Het college van Gedeputeerde Staten betreurt het besluit, maar ziet geen mogelijkheid om met het project verder te gaan nu de gemeente zich heeft teruggetrokken. Regiotram was een initiatief van de Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en de gemeente Groningen.

De gemeente en de provincie Groningen hebben samen nu al veertig miljoen euro geïnvesteerd in het project Regiotram dat de bereikbaarheid van de stad zou moeten verbeteren. Dat geld zijn zij met het stopzetten van het project kwijt. Door het project nu te schrappen, komt bijna 80 miljoen euro vrij. Voor het gehele project was een plafondprijs van 425,5 miljoen euro vastgesteld.

Tramlijnen

De oorspronkelijke opdracht bij de start van het in 2007 was om een tramlijn te ontwerpen tussen de centrale stations in Groningen en Zernike. Begin 2009 kwam daar de opdracht voor het maken van een plan voor een tweede tramlijn tussen de centrale stations van Groningen en Karding bij. Daarnaast zou er moeten worden doorgereden de regio. Ook werden de mogelijkheid verkend om door te rijden naar Zuidhorn en Hoogezand-Sappemeer.

Lees ook:
Gemeenteraad zet streep door project Regiotram

Gemeentebestuur Groningen: project Regiotram stoppen

 

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.