Oudjaarstunt, Regiotram, Groningen

Gestolen paardentram was protest tegen stopzetten Regiotram

Uit protest tegen het stopzetten van het project Regiotram is vorige week een replica van een oude paardentram gestolen in het Groningse dorp Wildervank. Het bleek om een oudjaarstunt te gaan van de Doezemer Oudjaars Ploeg (DOP). Met de actie wil de vereniging het bereikbaarheidsprobleem in Groningen onder de aandacht brengen. De tram reed maandag (oudjaarsdag) ineens weer op de Grote Markt in Groningen.

Na jaren van onderzoek naar het bereikbaarheidsprobleem in de stad Groningen moest de gemeente Groningen het project Regiotram stopzetten. De gemeente heeft het project afgeblazen vanwege bezuinigingen. 

De gemeente en de provincie Groningen hebben samen nu al veertig miljoen euro geïnvesteerd in het project Regiotram dat de bereikbaarheid van de stad zou moeten verbeteren. Dat geld zijn zij met het stopzetten van het project kwijt.

Bestuurlijke crisis

Het Groningse college raakte in september 2012 in een bestuurlijke crisis vanwege het tramproject en stapte op. Verschillende partijen stelden toen dat ze die plannen te kostbaar en onverantwoord vinden. David Oldewarris van Doezemer Oudjaars Ploeg: “Afgelopen jaar eindigde met de climax dat het hele gemeentebestuur opgestapt is. De oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem in de stad is nog niet opgelost.”

Verkeerswethouder Joost van Keulen kon de stunt wel waarderen: “Het is altijd mooi zo’n stunt maar een serieuze oplossing voor het vervoersprobleem is het niet volgens mij.”

Bereikbaarheidsprobleem

“Het is overigens niet zo dat de tram is afgeschoten omdat we geen ambitie hebben in de stad en dat we het bereikbaarheidsprobleem niet erkennen. Het is afgeschoten omdat we geen geld hadden”, stelt de wethouder.

De tram reed op oudjaarsdag ineens weer op de Grote Markt in Groningen. Daar overhandigde de Doezumer Oudjaarsploeg de tram aan wethouder van Keulen. De tram reed de rest vanmiddag rondjes in de stad. De opbrengst van de kaartjes komt ten goede van KiKa.

 

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.