Bart Schmeink,

‘GVB-directeur vertrekt zonder doelen te realiseren’

COLUMN – Het vertrek van GVB-directeur Bart Schmeink naar Connexxion is erg teleurstellend. Zeker omdat de doelen die hij zich had gesteld nog niet gerealiseerd zijn. Een waarnemend directeur is onvoldoende om de kwalitatieve aftakeling van de GVB te stoppen. Dat zegt Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV.

Heel erg teleurstellend. Dat is wat ik vind van het onverwacht snelle vertrek van GVB-directeur Bart Schmeink. Sommige functies doe je niet voor een jaartje of twee. En zeker niet in de OV-sector.

Lees hieronder zijn column.

Waarom niet? Het bereiken van je doelen, het realiseren van je visie, dat zijn geen zaken die je in een mum van tijd voor mekaar hebt. De OV-sector is niet de wereld van de snelle succesjes, maar van de lange adem.

De directeur van een vervoerbedrijf is de personificatie van de uitgezette koers. Hij heeft de morele plicht om op zijn post te blijven totdat de beoogde doelen zijn gerealiseerd. Niet in de laatste plaats omdat politici, en dus ook verantwoordelijke ministers, portefeuillehouders of gedeputeerden vaak na een paar jaar alweer foetsie zijn.

Snelle succesjes

Die politici zijn meer gebaat bij de snelle succesjes die electoraal mooi uitpakken. Een stevige directeur dient tegengas te geven en te zorgen voor een bestendig, toekomstvast beleid. Inderdaad, dat is geen baan voor watjes. En Bart Schmeink is allesbehalve een watje.

En directeuren van vervoerbedrijven zijn, naast hoeders van de bestendige lijn, ook het boegbeeld. Dat is belangrijk. Een vervoerder heeft een herkenbaar gezicht nodig, iemand die het bedrijf ‘smoel geeft’ naar de buitenwacht. Zoals directeur Pedro Peters van de RET dat op knappe wijze doet. Zoals NS-topman Bert Meerstadt dat deed.

Meer tijd

Voor het grote publiek was Bart Schmeink naar mijn smaak nog te onzichtbaar, ondanks het feit dat hij voor zijn stakeholders buitengewoon toegankelijk was. Om écht het boegbeeld van de Amsterdamse Gemeentetram te worden, had hij meer tijd nodig gehad. Tijd die er niet meer is. Want als een donderslag bij heldere hemel kwam de aankondiging van zijn onmiddellijke vertrek.

Naar de reden van Schmeinks besluit kunnen we slechts gissen. En het is aan Bart Schmeink, en alleen aan hem, om iets over zijn beweegredenen te openbaren. Het vertrek is wel zuur voor het GVB, dat het voor het aantreden van Schmeink lang zonder algemeen directeur heeft moeten stellen.

Rustig vaarwater

Het gehoopte rustige vaarwater is het bedrijf klaarblijkelijk niet gegund. Persoonlijk vind ik dit zorgelijk. Te meer daar ik de kwaliteit van de dienstuitvoering nogal zie teruglopen. Nu een waarnemend directeur die slechts op de tent past tot de opvolger voor Schmeink is gevonden, lijkt me onvoldoende om de kwalitatieve aftakeling van het GVB een halt toe te roepen.

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV

Lees ook:

GVB-directeur Bart Schmeink stapt over naar Connexxion

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘GVB-directeur vertrekt zonder doelen te realiseren’ | OVPro.nl
Bart Schmeink,

‘GVB-directeur vertrekt zonder doelen te realiseren’

COLUMN – Het vertrek van GVB-directeur Bart Schmeink naar Connexxion is erg teleurstellend. Zeker omdat de doelen die hij zich had gesteld nog niet gerealiseerd zijn. Een waarnemend directeur is onvoldoende om de kwalitatieve aftakeling van de GVB te stoppen. Dat zegt Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV.

Heel erg teleurstellend. Dat is wat ik vind van het onverwacht snelle vertrek van GVB-directeur Bart Schmeink. Sommige functies doe je niet voor een jaartje of twee. En zeker niet in de OV-sector.

Lees hieronder zijn column.

Waarom niet? Het bereiken van je doelen, het realiseren van je visie, dat zijn geen zaken die je in een mum van tijd voor mekaar hebt. De OV-sector is niet de wereld van de snelle succesjes, maar van de lange adem.

De directeur van een vervoerbedrijf is de personificatie van de uitgezette koers. Hij heeft de morele plicht om op zijn post te blijven totdat de beoogde doelen zijn gerealiseerd. Niet in de laatste plaats omdat politici, en dus ook verantwoordelijke ministers, portefeuillehouders of gedeputeerden vaak na een paar jaar alweer foetsie zijn.

Snelle succesjes

Die politici zijn meer gebaat bij de snelle succesjes die electoraal mooi uitpakken. Een stevige directeur dient tegengas te geven en te zorgen voor een bestendig, toekomstvast beleid. Inderdaad, dat is geen baan voor watjes. En Bart Schmeink is allesbehalve een watje.

En directeuren van vervoerbedrijven zijn, naast hoeders van de bestendige lijn, ook het boegbeeld. Dat is belangrijk. Een vervoerder heeft een herkenbaar gezicht nodig, iemand die het bedrijf ‘smoel geeft’ naar de buitenwacht. Zoals directeur Pedro Peters van de RET dat op knappe wijze doet. Zoals NS-topman Bert Meerstadt dat deed.

Meer tijd

Voor het grote publiek was Bart Schmeink naar mijn smaak nog te onzichtbaar, ondanks het feit dat hij voor zijn stakeholders buitengewoon toegankelijk was. Om écht het boegbeeld van de Amsterdamse Gemeentetram te worden, had hij meer tijd nodig gehad. Tijd die er niet meer is. Want als een donderslag bij heldere hemel kwam de aankondiging van zijn onmiddellijke vertrek.

Naar de reden van Schmeinks besluit kunnen we slechts gissen. En het is aan Bart Schmeink, en alleen aan hem, om iets over zijn beweegredenen te openbaren. Het vertrek is wel zuur voor het GVB, dat het voor het aantreden van Schmeink lang zonder algemeen directeur heeft moeten stellen.

Rustig vaarwater

Het gehoopte rustige vaarwater is het bedrijf klaarblijkelijk niet gegund. Persoonlijk vind ik dit zorgelijk. Te meer daar ik de kwaliteit van de dienstuitvoering nogal zie teruglopen. Nu een waarnemend directeur die slechts op de tent past tot de opvolger voor Schmeink is gevonden, lijkt me onvoldoende om de kwalitatieve aftakeling van het GVB een halt toe te roepen.

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV

Lees ook:

GVB-directeur Bart Schmeink stapt over naar Connexxion

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.