Trambotsing, RET, Rotterdam

Onderzoeksraad gaat trambotsingen niet verder onderzoeken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start geen uitgebreid onderzoek naar de trambotsingen in Rotterdam en op de grens van Delft en Rijswijk. De Raad meldt dat een eigen onderzoek geen nieuwe inzichten zal opleveren naast de onderzoeken die al naar de ongevallen worden gedaan. Vervoerders RET en HTM doen op dit moment al onderzoek en in Rijswijk is ook de Inspectie Leefomgeving en Transport ingeschakeld.

De Raad maakt bekend dat ze naar aanleiding van de twee recente tramongevallen “de veiligheid in het Nederlandse tramverkeer de komende periode wel nauwlettend zal volgen”. Tussen Rijswijk en Delft botsten op 2 maart een tram van HTM en RandstadRail op elkaar. Daarbij vielen 19 gewonden, een 79-jarige vrouw raakte zwaargewond. In Rotterdam botsten op 10 maart drie trams. Daardoor raakten 31 mensen gewond.

Meerdere tramongelukken

Wethouder Peter Smit van Den Haag stuurde onlangs een brief aan HTM waarin hij zegt dat hij het niet acceptabel te vinden dat er de laatste tijd meerdere tramongelukken in en rond Den Haag zijn geweest. Smit vindt dat er dit jaar ‘een onrustbarende stijging’ is van het aantal tramontsporingen op de openbare weg met ernstige gevolgen.

In vrij korte tijd zijn meerdere ongelukken met trams van de HTM gebeurd. Zo ontspoorde tot driemaal toe een tram op de Bosbrug in Den Haag. Hierbij vielen geen gewonden. In januari botsten twee HTM-voertuigen op elkaar. Hierbij vielen vier gewonden. In 2012 botste een tram achterop een stilstaande tram bij station Hollands Spoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.