tramlijn 5, gvb

Wissel van ontspoorde tram Amsterdam stond verkeerd

De wissel op de trambaan stond vrijdagnacht verkeerd in Amsterdam-Zuid toen daar een tram ontspoorde en een ravage veroorzaakte. De tram vloog doordat de wissel verkeerd stond uit de bocht, kwam naast de rails terecht en botste tegen dertien auto’s aan. GVB onderzoekt hoe het kon gebeuren dat de wissel verkeerd stond. 

Woordvoerder Mireille Muller van het GVB: “De tram was zonder passagiers over de Stadionweg op weg naar de remise. Ter hoogte van de Herculesstraat stond een wissel verkeerd. De wissel stond ingesteld om af te draaien, terwijl de tram rechtdoor moest gaan. De tram reed met een te hoge snelheid om die bocht te maken. Het was wel een goede snelheid om rechtdoor te rijden.” Doordat de tram onverwacht en met te hoge snelheid door de bocht reed, kwam de tram naast de rails terecht. Daarna veroorzaakte de tram forse schade aan geparkeerde auto’s.

Wissel

De GVB onderzoekt hoe het kon gebeuren dat de wissel verkeerd stond ingesteld. In Amsterdam zijn er drie verschillende soorten wissels. Eén soort is een automatisch wissel die gekoppeld is aan de dienstrit. Eén andere is een automatisch wissel dat ingesteld is voor het binnen rijden. Dat houdt in dat de wissel automatisch de kortste weg kiest. Een derde soort wissel is een handmatig wissel dat wordt ingesteld door de bestuurder van de tram. Wat voor soort wissel er ligt op de plek van de ontsporing, is nog onbekend.

De GVB is op dit moment de gedupeerde auto-eigenaren aan het benaderen om de kosten van de veroorzaakte schade te betalen. Ook regelt de vervoerder alternatief vervoer met het OV. Bij de ontsporing vielen geen gewonden. Volgens de GVB is de bestuurster van de tram zelf ‘ontzettend geschokken’.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.