Koning Willem-Alexander

Koning trapt viering 150 jaar tram Den Haag af

Koning Willem-Alexander is op zaterdagmiddag 5 juli aanwezig bij de viering van 150 jaar Tram in Den Haag. De koning geeft het startsein voor de rit met 25 historische trams van het Noorderstrand in Scheveningen naar het centrum van Den Haag. Bij het eindpunt wordt de nieuwe stadstram van HTM gepresenteerd.

In 1864 verscheen de eerste tram in Nederland. Deze paardentram verbond het centrum van Den Haag met het strand in Scheveningen. Het routenetwerk werd uitgebreid, de stoomtram deed zijn intrede en vanaf 1887 was het HTM die het openbaar vervoer in en om Den Haag regelde. En dat doet de vervoerder nog steeds.

Nieuwe trams

HTM neemt in de loop van volgend jaar de nieuwe Avenio-trams in gebruik. Het gaat om vierledige trams van fabrikant Siemens die de huidige oudere GTL-8-voertuigen gaan vervangen. De Avenio-trams zijn 35 meter lang en bieden 70 zit- en 168 staplaatsen. Het gangpad heeft geen treden, omdat de Avenio een lagevloertram is.

Jaarlijks maken zo’n 85 miljoen reizigers gebruik van de trams van HTM. Dit zijn 230.000 tot 300.000 reizigers per dag. Het tramnet van HTM omvat tien tramlijnen tussen Den Haag en Delft, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Daarnaast heeft HTM twee RandstadRail-trajecten van en naar Zoetermeer.

Lees ook:

Nieuwe Avenio-tram tijdelijk in Openbaar Vervoer Museum

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.