Mbo-opleiding Railvoertuig Onderhoudsmonteur gaat door

Mbo-opleiding, Railvoertuig Onderhoudsmonteur, remise RET

De gezamenlijke mbo-opleiding Railvoertuig Onderhoudsmonteur van HTM, RET en onderhoudsbedrijf Shunter wordt een reguliere opleiding. Nadat de opleiding de afgelopen drie jaar als pilot liep, besloten de partners in deze opleiding te vernieuwen en definitief op te nemen in het onderwijsprogramma. Het ROC Zadkine biedt de opleiding aan bij de Bedrijfs Vakopleiding Metaal en Techniek (BVMT) in Delft.

BVMT is een kleinschalige school met praktijkgericht onderwijs. Er is voor deze opleidingslocatie gekozen, omdat het goed te bereiken is voor leerlingen uit zowel Den Haag als Rotterdam. Dankzij deze opleiding komen er jonge en gekwalificeerde onderhoudsmonteurs binnen bij de vervoersbedrijven. De steeds toenemende vergrijzing maakt dat dit steeds belangrijker wordt.

Mbo-opleiding

De al gespecialiseerde opleiding tot onderhoudsmonteur Railvoertuig Onderhoudsmonteur is verder aangepast naar de eisen van het steeds complexere materieel. Daarnaast gaan de leerlingen vanaf aankomend najaar al bij de start van de opleiding aan het werk in de werkplaatsen van RET, HTM en Shunter. De structurele samenwerking is in februari 2015 onderstreept in een samenwerkingsplan.

De pilot is drie jaar geleden gestart om ervaring op te doen met een gezamenlijke opleiding. Toen moesten leerlingen een jaar fulltime naar school en konden zij daarna in de praktijk aan de slag. Tot nog toe hebben 15 leerlingen het diploma van de mbo-opleiding behaald. Een groot aantal van hen heeft inmiddels een contract gekregen bij een van de bedrijven.

Vergrijzing

De komende jaren gaat een groot deel van het onderhoudspersoneel in de OV-branche met pensioen. Daarnaast worden er, door het geavanceerder worden van de voertuigen, steeds grotere eisen gesteld aan de kennis van monteurs. Het gebruik van de steeksleutel heeft daarom in veel gevallen plaats gemaakt voor een laptop om de elektronica uit te kunnen lezen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.