Tram, HTM

Een zomer vol werkzaamheden voor Haagse vervoerder HTM

Het is een drukke periode voor de Haagse vervoerder HTM. De ene reeks werkzaamheden is maar net afgerond, of de volgende beginnen alweer. Het is druk omdat er niet alleen regulier onderhoud plaatsvindt, maar ook aanpassingen worden verricht om het tramnet verder voor te bereiden op de komst van de nieuwe Siemens-tramstellen die momenteel in testbedrijf zijn. Daarnaast voert de gemeente Den Haag werkzaamheden uit waar de vervoerder omheen moet plannen.

Hoewel HTM de zomerperiode vanwege het lager aantal reizigers altijd aangrijpt om werkzaamheden te verrichten, is het deze keer uitzonderlijk druk, beaamt HTM-woordvoerder Marijke Poppelier. “Er zijn niet alleen veel werkzaamheden, ze zijn ook complex. Dat komt onder andere vanwege het aanpassen van verschillende sporen om deze geschikt te maken voor de nieuwe stadstram.”

Nieuwe trams

De nieuwe Avenio-trams uit de fabriek van Siemens zijn twintig centimeter breder dan de huidige modellen en daarom moeten de tramsporen verder uit elkaar komen te liggen op de plekken waar de tram gaat rijden. Daarnaast zijn aanpassingen nodig aan bovenleidingen en haltes. Afgelopen maand paste HTM de sporen aan van de Parallelweg en de halte Jacob Catsstraat voor de komst van de nieuwe stadstram.

De komende tijd werkt HTM nog aan de Haagweg in Rijswijk. Van vrijdag 31 juli tot en met maandag 3 augustus wordt daar het (reguliere) spoor vernieuwd. Tram 1 rijdt als gevolg de route in twee delen, tram 5 (de Strandexpress) en 15 vertrekken van Voorburg Station in plaats van Nootdorp. HTM zet hier vervangend busvervoer in.

Spoorvervanging

Van maandag 3 augustus tot en met zondag 16 augustus werkt HTM bovendien aan de vervanging van het spoor op de Loosduinseweg en de Oude Haagweg. De route van tram 2 en 4 wordt daarom ingekort en die van tram 6 verlengd. Ook hier zet HTM bussen in.

Het vervangen van de spoorbogen bij Ternoot is op 24 juli afgerond. De werkzaamheden op de kruising Spui – Schedeldoekshaven zijn zover gevorderd dat bus 18, 22 en 24 sinds maandag 27 juli in beide richtingen weer de gebruikelijke route kunnen rijden. Deze bussen reden sinds 20 april om via het centrum.

Omleiding

De bouw van een parkeergarage Tournooiveld zorgt ervoor dat trams de komende tijd niet over het Korte Voorhout kunnen rijden. Trams 15, 16 en 17 worden omgeleid en zowel de halte Korte Voorhout als Buitenhof zijn tot oktober 2016 buiten gebruik. De afgelopen tijd zorgden gemeentelijke werkzaamheden aan onder andere bruggen en kades ook voor extra hinder, zoals bij de Hoornbrug.

De zestig nieuwe stadstram van Siemens worden gefaseerd ingezet. Eerst op lijn 2, dan volgt lijn 11. In de komende jaren komt het nieuwe model tram op steeds meer lijnen terecht, zoals 15, 17, 5, 9 en 1. Dit is volgens de HTM-woordvoering echter een zaak van jaren: het duurt nog tot 2018 voordat alle zestig nieuwe trams in bedrijf zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Een zomer vol werkzaamheden voor Haagse vervoerder HTM”

baxspace|29.09.15|19:25

Een zomer? Maak er maar een zomer en een herfst en een winter van. En meer…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.