Man die GVB-handhaver bespuugde blijkt oud-tramconducteur

GVB, tram, (foto: GVB Verbindt)

De man die dinsdag door de politierechter in Amsterdam is veroordeeld omdat hij in oktober vorig jaar een GVB-medewerker bespuugde, blijkt zelf ooit gewerkt te hebben als conducteur. Hij was tramconducteur bij de Amsterdamse stadsvervoerder en is naar eigen zeggen in 1999 in de tram neergestoken. De man werd deze week veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 200 euro.

De man werd opgespoord met behulp van spuugkits die vervoerder GVB momenteel als proef gebruikt. Het is de eerste keer dat uit het speeksel DNA werd verzameld dat in de landelijke DNA-databank een resultaat opleverde. Omdat het DNA van de dader bekend was, kon hij worden gearresteerd en veroordeeld.

Bedreiging treinconducteur

De man die nu is veroordeeld, bespuugde in oktober vorig jaar vanaf zijn fiets een handhaver van GVB. Hij ontkwam op dat moment – wat vaak het geval is bij spuugincidenten – maar kon met behulp van een spuugkit alsnog opgespoord worden. Sinds het begin van de proef van GVB in oktober, hebben medewerkers de kit al vijf keer moeten inzetten.

Het DNA van de dader was bekend in de landelijke DNA-databank, omdat hij ook al eens is veroordeeld voor werd voor het bedreigen van een treinconducteur. De dader beweerde dat het steekincident in de tram – waardoor hij zijn baan kwijtraakte – traumatiserend was voor zijn leven.

Week van de Veilige Publieke Taak

De zogenaamde OV-spuger werd dinsdag voor de rechter gebracht in de zogenaamde Week van de Veilige Publieke Taak. Het Openbaar Ministerie wil hiermee het signaal afgeven dat het onheus bejegenen of mishandelen van medewerkers in de publieke sector onacceptabel is.

“Laat dit een signaal zijn aan geweldsplegers dat ze hiermee niet zomaar wegkomen”, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. Alleen al in Amsterdam vinden tientallen keren per jaar spuugincidenten plaats en de daders komen vaak weg met hun daad, omdat ze moeilijk te vinden zijn. Door DNA te verzamelen van dergelijke geweldplegers hoopt GVB ook daders te kunnen vinden die allang gevlucht zijn.

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Man die GVB-handhaver bespuugde blijkt oud-tramconducteur | OVPro.nl

Man die GVB-handhaver bespuugde blijkt oud-tramconducteur

GVB, tram, (foto: GVB Verbindt)

De man die dinsdag door de politierechter in Amsterdam is veroordeeld omdat hij in oktober vorig jaar een GVB-medewerker bespuugde, blijkt zelf ooit gewerkt te hebben als conducteur. Hij was tramconducteur bij de Amsterdamse stadsvervoerder en is naar eigen zeggen in 1999 in de tram neergestoken. De man werd deze week veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 200 euro.

De man werd opgespoord met behulp van spuugkits die vervoerder GVB momenteel als proef gebruikt. Het is de eerste keer dat uit het speeksel DNA werd verzameld dat in de landelijke DNA-databank een resultaat opleverde. Omdat het DNA van de dader bekend was, kon hij worden gearresteerd en veroordeeld.

Bedreiging treinconducteur

De man die nu is veroordeeld, bespuugde in oktober vorig jaar vanaf zijn fiets een handhaver van GVB. Hij ontkwam op dat moment – wat vaak het geval is bij spuugincidenten – maar kon met behulp van een spuugkit alsnog opgespoord worden. Sinds het begin van de proef van GVB in oktober, hebben medewerkers de kit al vijf keer moeten inzetten.

Het DNA van de dader was bekend in de landelijke DNA-databank, omdat hij ook al eens is veroordeeld voor werd voor het bedreigen van een treinconducteur. De dader beweerde dat het steekincident in de tram – waardoor hij zijn baan kwijtraakte – traumatiserend was voor zijn leven.

Week van de Veilige Publieke Taak

De zogenaamde OV-spuger werd dinsdag voor de rechter gebracht in de zogenaamde Week van de Veilige Publieke Taak. Het Openbaar Ministerie wil hiermee het signaal afgeven dat het onheus bejegenen of mishandelen van medewerkers in de publieke sector onacceptabel is.

“Laat dit een signaal zijn aan geweldsplegers dat ze hiermee niet zomaar wegkomen”, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. Alleen al in Amsterdam vinden tientallen keren per jaar spuugincidenten plaats en de daders komen vaak weg met hun daad, omdat ze moeilijk te vinden zijn. Door DNA te verzamelen van dergelijke geweldplegers hoopt GVB ook daders te kunnen vinden die allang gevlucht zijn.

Lees ook: 

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.