Stadstram HTM, Den Haag

Den Haag koopt HTM-aandelen terug van NS

Stadsvervoerder HTM komt weer volledig in handen van de gemeente Den Haag. 49 procent van de aandelen van vervoersbedrijf HTM was sinds 2013 in handen van de NS, maar de gemeente Den Haag koopt de aandelen nu terug.

In de Haagse gemeenteraad is ontsteld gereageerd op het ontbinden van de afspraken tussen de gemeente Den Haag en NS. Bij het akkoord werd afgesproken dat er flink zou worden geïnvesteerd in het OV in Den Haag. Nu wordt gevreesd dat dit niet meer doorgaat, meldt Omroep West.

Tramconcessie

Woensdag heeft de Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de bieding van HTM voor de tramconcessie in Den Haag en omstreken goedgekeurd. De concessieperiode loopt van december 2016 tot december 2026 en heeft een contractwaarde van twee miljard euro.

Gedurende deze tien jaar verzorgt HTM het tramvervoer in de regio Haaglanden, inclusief alle infrastructurele werken, het onderhoud hieraan en het aanbod van activiteiten voor een goede sociale veiligheid. Uitgangspunt van deze nieuwe concessie is dat de huidige tramlijnen gehandhaafd blijven.

Aandelen

In april 2013 nam NS 49 procent van de aandelen van HTM over. De gemeente behield daarbij de overige 51 procent. In de samenwerkingsovereenkomst kwamen de partijen overeen dat NS op het moment van instappen een aanbetaling van 30 miljoen euro aan de gemeente zou betalen voor de aandelen HTM. 

Als HTM het tramvervoer tussen 2017 en 2026 niet mag verzorgen, dan moet Den Haag dat bedrag terugbetalen. Vanaf het moment van de gunning van de concessie, zou NS nog 15 miljoen euro betalen.

Lees ook:

Haagse gemeenteraad stemt in met deal tussen NS en HTM

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.