Citadis tram, RET, Rotterdam

Rotterdam onderzoekt uitbreiding OV-reisverbod naar spugers

Citadis tram, RET, Rotterdam

Rotterdam wil dat het OV-reisverbod opgelegd kan worden aan reizigers die het personeel of andere reizigers bespugen of verbaal bedreigen in de tram. Samen met stadsvervoerder RET gaat de gemeente Rotterdam onderzoeken of agressievelingen die dus geen fysiek geweld gebruiken zo ook uit de trams geweerd kunnen worden. Bovendien wil wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid onderzoeken of de maatregel mogelijk is in bussen.

De Telegraaf meldt dat de wethouder de uitbreiding van het reisverbod wil bekijken. Dit blijkt namelijk een goed afschrikmiddel voor reizigers die trampersoneel ernstig mishandelen of vernielingen plegen en zowel de Rotterdamse politie als de RET is er blij mee. Het aantal incidenten is afgenomen sinds de invoering van het verbod in 2015.

Ernstige incidenten

Toch zijn er in totaal in 2016 slechts vier verboden opgelegd. De politie ziet dit vaak als een laatste redmiddel, maar op basis van het aantal incidenten in het OV had dit best hoger mogen zijn, vindt de wethouder. In 2016 is er zestien keer gespuugd en zijn er vijftig meldingen gedaan van bedreigingen, waarvan 39 zonder geweld. En niet-fysiek geweld heeft soms meer impact op het gedrag van medewerkers dan fysiek geweld.

“Ik vind vier OV-verboden te laag. Wij gaan dan ook onderzoeken waarom dat het geval is”, aldus Eerdmans. Door de uitbreiding kan in ieder geval beter tegen niet-fysiek geweld worden opgetreden. Bij een OV-verbod mogen reizigers enkele weken niet meer met de tram reizen. “Hoewel het niet mogelijk is om dit toe te schrijven aan de dreiging van het OV-reisverbod is het zeer waarschijnlijk dat dit wel een aanzienlijke invloed heeft gehad, en nog steeds heeft op het gedrag van tramreizigers”, stelt Eerdmans.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Rotterdam onderzoekt uitbreiding OV-reisverbod naar spugers”

kees boer|16.04.17|21:44

Keihard aanpakken dat tuig

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.