Tram GVB Ferdinand Bolstraat (foto: Gé Dubbelman)

Amsterdamse tram rijdt na omleiding van 14 jaar weer oude route

Na een afwezigheid van veertien jaar, reed tram 24 dinsdag weer door de Ferdinand Bolstraat. In 2003 werd de route van lijn 24 in Amsterdam ‘tijdelijk’ verlegd. De tram moest worden omgeleid, vanwege de aanleg van het Noord/Zuidlijn-station ‘De Pijp’. De duur van die omleiding werd veel langer dan eigenlijk gepland, maar sinds dinsdag kan de tram weer de originele route rijden. 

De tram werd in de afgelopen jaren omgeleid langs het Concertgebouw. Eigenlijk zou de omleiding slechts anderhalf jaar duren, maar dat werd beduidend langer. De tram rijdt nu ook weer tussen de Albert Cuyp en de Ceintuurbaan. Wel zijn er in de afgelopen maand al testritten uitgevoerd.

Station De Pijp

In 2003 werd gestart met de aanleg van Noord/Zuidlijn-station De Pijp, waardoor de route moest worden aangepast. Waar het bij Rokin en de Vijzelgracht mogelijk was om de tramsporen te verleggen, was de Ferdinand Bolstraat hier niet breed genoeg voor. Het gedeelte tussen de Ceintuurbaan en de Albert Cuyp was daardoor niet meer toegankelijk. Door problemen met de Noord/Zuidlijn bleef het jarenlang onmogelijk om de tram te laten rijden in die bewuste straat.

De terugkeer van de tram werd dinsdagochtend gevierd door ondernemers rond de Ferdinand Bolstraat en het Marie Heinekenplein. Wel wordt de straat nog opnieuw bestraat; dit is hoogstwaarschijnlijk in oktober klaar. De gemeente werkt aan het bovengronds opknappen van de straat met daarbij meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De eerste tram reed op lijn 24 in oktober 1929. Die lijn werd later verlengd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.