Betalen met muntgeld blijft mogelijk in trams HTM

Betaalautomaat HTM Avenio stadstram. Foto: HTM

Stadsvervoerder HTM wil de veiligheid van het rijdend personeel verbeteren door ervoor te zorgen dat zij vanaf de tweede helft van 2018 niet meer met contant geld hoeven om te gaan. Toch zal in de trams wel een mogelijkheid blijven bestaan om cash te betalen voor een rit. Alle trams worden uitgerust met automaten, waarbij ook met muntgeld betaald kan worden. Voor de veiligheid kan een bestuurder die automaten niet meer openen.

Het gaat hier om betaalautomaten, die al gebruikt worden in de blauw-witte trams die rijden op de RandstadRail trajecten en in de nieuwe grijs-rode stadstrams. Bij deze automaten kan ook betaald worden met pinpas en creditcard. Ze waren echter nog niet in gebruik op de oudere rood-beige stadstrams. Hiermee verbetert HTM hun veiligheid omdat overvallers zo geen buit meer kunnen maken.

Betaalapparatuur

Verder investeert HTM in apparatuur, waarmee busreizigers kunnen betalen met hun pinpas of creditcard. Een andere ontwikkeling die het gebruik van contant geld door HTM-medewerkers terugdringt is de invoering van het digitale kaartje voor de tram en bus. Reizigers kunnen dit kaartje sinds maart 2017 kopen met hun smartphone in de HTM Ticket app. Dit bevordert de veiligheid van de HTM-medewerkers omdat er minder contant geld in kas is.

Eigenlijk hadden alle vervoerders het streven om meteen over te stappen op cashloos in januari 2018, maar dit streven bleek in de praktijk niet haalbaar. “Dit heeft te maken met het verkrijgen van de financiering van de nieuwe apparatuur en het langdurige Europese aanbestedingstraject”, laat de vervoerder weten. “Ook het inbouwen en testen van de betaalapparatuur kost tijd.” Een aanbesteding voor deze veilige systemen volgt in december 2017.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Betalen met muntgeld blijft mogelijk in trams HTM | OVPro.nl

Betalen met muntgeld blijft mogelijk in trams HTM

Betaalautomaat HTM Avenio stadstram. Foto: HTM

Stadsvervoerder HTM wil de veiligheid van het rijdend personeel verbeteren door ervoor te zorgen dat zij vanaf de tweede helft van 2018 niet meer met contant geld hoeven om te gaan. Toch zal in de trams wel een mogelijkheid blijven bestaan om cash te betalen voor een rit. Alle trams worden uitgerust met automaten, waarbij ook met muntgeld betaald kan worden. Voor de veiligheid kan een bestuurder die automaten niet meer openen.

Het gaat hier om betaalautomaten, die al gebruikt worden in de blauw-witte trams die rijden op de RandstadRail trajecten en in de nieuwe grijs-rode stadstrams. Bij deze automaten kan ook betaald worden met pinpas en creditcard. Ze waren echter nog niet in gebruik op de oudere rood-beige stadstrams. Hiermee verbetert HTM hun veiligheid omdat overvallers zo geen buit meer kunnen maken.

Betaalapparatuur

Verder investeert HTM in apparatuur, waarmee busreizigers kunnen betalen met hun pinpas of creditcard. Een andere ontwikkeling die het gebruik van contant geld door HTM-medewerkers terugdringt is de invoering van het digitale kaartje voor de tram en bus. Reizigers kunnen dit kaartje sinds maart 2017 kopen met hun smartphone in de HTM Ticket app. Dit bevordert de veiligheid van de HTM-medewerkers omdat er minder contant geld in kas is.

Eigenlijk hadden alle vervoerders het streven om meteen over te stappen op cashloos in januari 2018, maar dit streven bleek in de praktijk niet haalbaar. “Dit heeft te maken met het verkrijgen van de financiering van de nieuwe apparatuur en het langdurige Europese aanbestedingstraject”, laat de vervoerder weten. “Ook het inbouwen en testen van de betaalapparatuur kost tijd.” Een aanbesteding voor deze veilige systemen volgt in december 2017.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.