Uithoflijn, Utrecht

Provinciale Staten trekken 64 miljoen extra uit voor Uithoflijn

Uithoflijn, Utrecht

De Provinciale Staten van Utrecht hebben er maandag mee ingestemd om 64 miljoen euro extra te investeren in de Uithoflijn. Bovendien is er alvast een extra bedrag van bijna 14 miljoen gereserveerd voor verdere tegenvallers. Dit geld is nodig om de problemen bij de aanleg van de tramlijn en de kosten voor de vertraging van 1,5 jaar op te vangen.

Afgelopen vrijdag trad de Utrechtse gedeputeerde van Mobiliteit, Jacqueline Verbeek-Nijhof, al af. Ze zei haar verantwoordelijkheid te willen nemen bij de problemen voor het traject. Tijdens een extra vergadering bij de provincie werd Verbeek vervangen door gedeputeerde Pim van den Berg. Hij liet weten opnieuw met de gemeente om de tafel te willen over de kosten.

Kosten

De verwachting is nu dat er in totaal 84 miljoen euro nodig is om de Uithoflijn af te ronden en in gebruik te kunnen nemen. Trams moeten op het hele traject rijden vanaf december 2019. Een groot deel van dit bedrag wordt dus door de provincie betaald. De gemeente dicht het gat tussen de 84 miljoen en het bedrag dat de provincie nu extra besteedt aan dit project.

Bepaalde Statenfracties bleken kritisch over de rol van de gemeente en de wethouders die betrokken waren bij de aanleg van deze lijn. Een motie van de SGP, om mogelijke financiële risico’s van de openbaring van het geheime rapport te verhalen bij het stadsbestuur, werd met een meerderheid aangenomen. Het rapport oordeelde streng over de rol van de provincie, maar er kwam later commentaar dat ook de gemeente hand in eigen boezem diende te steken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.