Trams op Den Haag HS

HTM overweegt verplaatsen incheck-palen naar tramhalte

De Haagse vervoerder HTM onderzoekt momenteel in hoeverre het mogelijk is om tramreizigers te laten in- en uitchecken op de halte in plaats van in de tram zelf. Dat zou namelijk verschillende voordelen hebben, zoals meer rust voor reizigers en een effectiever gebruik van het trammateriaal.

Volgens het lokale Haagse dagblad 070 meent de vervoerder dat dit bijna alleen maar voordelen oplevert. Het voorkomt vertraging bij het het instappen en verlaten van het voertuig op drukke momenten. Reizigers die haastig uitstappen vergeten ook niet meer per ongeluk uit te checken.

Voor de vervoerder is het ook voordelig omdat grijsrijden niet langer mogelijk is, wanneer reizigers pas uitchecken als ze ook werkelijk uit de tram zijn. En tenslotte ondervangt dit het probleem dat tramstellen volledig uitvallen, als de kaartlezer in de tram kapot is. Voor de bus wordt dit overigens niet overwogen.

Hindernissen

De vervoerder is nog druk bezig met het onderzoek en er is nog geen definitief besluit genomen. Het kan dus nog wel een aantal jaren worden voor de kaartlezers uit de trams zouden worden geplaatst, mocht daartoe besloten worden. Er zijn nog enkele vraagstukken die eerst beantwoord moeten worden, zoals de totale kosten die gemoeid zijn met dit plan. Er moeten op circa 600 tramhaltes kaartlezers geplaatst worden.

Om van dit plan een succes te maken, moet de vervoerder verder nadenken over de mogelijkheden om de paaltjes op de haltes en perrons te beschermen tegen vandalisme te voorkomen. Het is nog wel een uitdaging om de palen op de haltes ook van stroom te voorzien. Er kan in ieder geval gekeken worden naar andere vervoerders, want onder andere RET werkt al met in- en uitcheckpalen op haltes en perrons.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “HTM overweegt verplaatsen incheck-palen naar tramhalte”

Ton Gerritsen|29.05.18|12:09

hoe ziet de chauffeur dan of er is ingecheckt

Ton Gerritsen|29.05.18|12:10

en hoe ziet de chauffeur dan of er is ingecheckt

Ibo De Joode|29.05.18|17:04

Dat kan hij nu ook moeilijk. Daarvoor heb je controleteams.Zeker grijsrijden (1 of 2 haltes eerder uitchecken) zie ik geregeld in de Amsterdamse en Haagse trams ondanks (Amsterdam) een zittende conducteur aan boord. In Amsterdam met de conducteur in het hok stroopt het sowieso op met toeristen die kaartjes moeten kopen.

Evert Bouws|01.06.18|17:29

In Utrecht is dit al het geval bij de sneltram naar Nieuwegein en IJsselstein. In Den Haag zou het bij de Randstadrail-trams mogelijk ook werken, maar op de gecombineerde lijn door Buitenveldert met stadstrams – inchecken in de tram – en sneltrams – inchecken op de haltes – leidt het wel tot de nodige verwarring. Eerst maar eens afstappen van het uitchecken misschien?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.