Tram van Utrecht naar IJsselstein

Utrechtse trams uitgerust met nieuwe camera’s

De trams van U-OV zijn door de provincie Utrecht uitgerust met nieuwe beveiligingscamera’s. In de trams zijn geen conducteurs aanwezig en de camera’s zijn dus bedoeld om de veiligheid van reizigers én van de trambestuurders te bewaken. “Goede camerabewaking is van bijzonder belang”, aldus de provincie. 

In alle voertuigen zijn acht camera’s ingebouwd, waarmee het gedrag van alle reizigers wordt geregistreerd. Door de manier waarop deze camera’s zijn geplaatst, is alles in het voertuig goed te volgen. Bovendien kan de trambestuurder de beelden ook zien, via een monitor in de cabine.

Vernieuwing

De trams hadden eerder ook camera’s, maar het nieuwe systeem garandeert scherpere en meer gedetailleerde opnames, een langere levensduur en betere betrouwbaarheid. Daarbij is het hierbij mogelijk om beelden van verdachten door speciale software te halen, waarmee gezichten kunnen worden herkend. Incidenten kunnen zo door de politie gemakkelijk opgespoord worden.

Alleen de politie heeft de mogelijkheid om de beelden op die manier te gebruiken. Een trambestuurder kan niet bij de beelden komen, ze terugzien of wissen. Bij incidenten moet vervoerder U-OV de opnames overdragen aan de politie. Alle beelden worden een week bewaard, waarna ze automatisch vervangen door meer recente beelden. De provincie benadrukt zich aan Europese privacyregels te houden, zowel voor de beveiligingscamera’s in de voertuigen als op de tramhaltes

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Utrechtse trams uitgerust met nieuwe camera’s”

Herman Hoorweg|18.06.18|18:37

De nieuwe camera s in de huidige tram moeten over 2 jaar overplaatst worden in de nieuwe trams die dan naar Nieuwegein / ijselstein gaan rijden.
Anders is het weggegooid geld

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.