Nieuwe betaalautomaat in oude rood-beige tram HTM (foto: HTM)

Ook HTM volledig over op cashloos OV

Trambestuurders bij stadsvervoerder HTM hoeven vanaf volgende week niet langer met contant geld om te gaan. Reizigers kunnen dan louter nog bij betaalautomaten in het voertuig hun kaartje kopen. Hier kan nog wel muntgeld in gegooid worden, maar de trambestuurder kan die automaat niet openen.

Met deze maatregel wil HTM de veiligheid van zijn buschauffeurs en trambestuurders verhogen. Sinds deze zomer kunnen reizigers namelijk ook al niet meer met cash betalen. De directie van HTM besloot eind 2017 om het contant geld af te schaffen. “De omvangrijke operatie verliep zonder noemenswaardige problemen”, stelt de stadsvervoerder.

Betaalautomaten

In het hele Nederlandse OV wordt overgestapt op cashloos openbaar vervoer. Maar HTM heeft besloten om een oplossing te verzinnen zodat reizigers in de tram nog wel contant geld kunnen gebruiken. “Er zijn reizigers die het prettig vinden om met muntgeld een kaartje te kopen. Sommigen hebben geen pinpas, anderen willen uit privacyoverwegingen geen OV Chipkaart gebruiken die aan hun bankrekening is gekoppeld. Door het betalen met muntgeld in alle trams mogelijk te maken komen wij deze groepen reizigers tegemoet.”

Daarvoor zijn er moderne betaalautomaten geplaatst in de 69 oude rood-beige trams. Deze automaten accepteren pinpas, creditcard of muntgeld. De nieuwe grijs-rode Avenio-trams waren al voorzien van betaalautomaten, net als in de wit-blauwe RandstadRail-trams. In deze RandstadRail-voertuigen zijn de automaten inmiddels echter verouderd, waardoor HTM de komende maanden aan de slag gaat met de vervanging van deze automaten.

In de bussen staan overigens geen betaalautomaten – reizigers kunnen in de bus alleen met pinpas of creditcard betalen. In de bussen van HTM is geen ruimte voor zo’n betaalautomaat.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.