GVB tram Amsterdam (bron: GVB Verbindt)

GVB in overleg over aanpak ‘eigen oorlogsverleden’

GVB tram Amsterdam (bron: GVB Verbindt)

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB gaat in overleg met de gemeente ‘een aanpak bedenken om met het eigen oorlogsverleden om te gaan’, meldt het maandag. De aanleiding daarvoor is dat de NS onlangs liet weten schadevergoedingen te gaan uitkeren aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De spoorvervoerder verdiende geld met het deporteren van Joden naar kamp Westerbork in opdracht van de Duitse bezetter.

“Enkele weken terug volgde een emotionele reactie van de Joodse gemeenschap op het financiële gebaar van NS”, schrijft het GVB. Daarmee doelt het vervoersbedrijf op een oproep van Federatief Joods Nederland (FJN) aan de vervoerder om ook publiekelijk excuses te maken voor het meewerken aan deportaties. Het GVB zou in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Joden hebben getransporteerd.

Directie

De directie van het GVB zegt te beseffen dat er nog altijd veel verdriet en pijn is bij overlevenden. Ook beseffen de bestuurders dat “het verleden van GVB onvoltooid is, zolang niet alle feiten en omstandigheden in gezamenlijkheid zijn onderzocht. En zolang het handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet samen is verklaard, beoordeeld en erkend.” Het GVB zegt het eigen oorlogsverleden dan ook “niet uit de weg te gaan.”

Het bedrijf laat wel weten dat de eigen geschiedenis niet los te zien is van die van de gemeente Amsterdam, de eigenaar van het toenmalige trambedrijf. “Vandaar dat GVB met de gemeente een gezamenlijke werkwijze gaat bepalen om met dit verleden op de juiste wijze om te gaan.” Het GVB zal de Joodse gemeenschap uiteraard bij het initiatief betrekken.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “GVB in overleg over aanpak ‘eigen oorlogsverleden’”

De Waarheid|07.06.19|01:04

Is het duidelijk dat het GVB geld heeft gekregen voor die ritten?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.