Eerste tram Uithoflijn-040

Exploitatie Uithoflijn kan wellicht al voor december starten

Het is mogelijk dat al voor december 2019 gestart kan worden met de exploitatie van de Uithoflijn. Dat meldt de provincie Utrecht over de nieuwe tramlijn, waarvan vorig jaar bekend werd dat de oplevering flink langer zou duren. Er wordt vanaf donderdag in ieder geval zeker vijf maanden proefgereden zonder passagiers – de laatste testfase in dit project. Zonder problemen kan de startdatum dus vervroegd worden. 

Op het moment dat de tram gaat rijden, zal buslijn 12 vervallen. Door de vertraging van het tramproject moest vervoerder Qbuzz op deze lijn langer bussen inzetten en daarvoor moest de provincie Utrecht ruim 1 miljoen uittrekken. De nieuwe tram zal gaan rijden onder lijnnummer 22. De projectnaam Uithoflijn zal verdwijnen.

34.000 reizigers

In de laatste testperiode rijden de trams ook overdag en zonder verkeersregelaars. Meer dan honderd trambestuurders krijgen nu het laatste deel van de opleiding. De definitieve startdatum van de exploitatie is afhankelijk van wat de trambestuurders in de komende testperiode tegenkomen. De verwachting is dat de Uithoflijn dagelijks 34.000 reizigers vervoerd.

De komende tijd worden er opleidingsritten gereden, maar worden ook verschillende (nood)situaties en de dienstregeling getest. Tot en met de zomer is het de tijd voor de opleidingsritten. De eerste weken gebeurt dat met twee trams, daarna rijden er vier trams. Bij twee trams is er ongeveer elk half uur een tram per richting te verwachten, bij vier trams is dat ongeveer elk kwartier een tram per richting. Er zijn zo’n 20 testen met verschillende (nood)situaties en in april en mei wordt beproefd of het lukt om op tijd te rijden.

Vertraging

Begin 2018 maakten de Utrechtse gedeputeerde en de Utrechtse wethouder bekend dat de oplevering van het OV-project flink vertraging zou oplopen en ook duurder werd. Zij voorspelden dat het mogelijk moest zijn om vanaf december 2019 reizigers te vervoeren in de trams en spraken op dat moment van een realistische planning.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Exploitatie Uithoflijn kan wellicht al voor december starten”

kees boer|28.02.19|20:38

Nou dat hoop ik dan maar,het is nu al veel te laat

Pat Rick|01.03.19|11:14

@Kees: inderdaad. Er is geen ‘sense of urgency’.

Waarschijnlijk zijn de contracten uurtje-factuurtje, zodat de leveranciers belang hebben bij zo’n late oplevering. Beter zou zijn boete-clausules of lumpsum contracten, waardoor men belang erbij heeft om het zo snel mogelijk af te ronden.

Misschien is het goed om het meer uren per dag te trainen en te testen, waardoor men nog VOOR december de lijn in gebruik kan nemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Exploitatie Uithoflijn kan wellicht al voor december starten | OVPro.nl
Eerste tram Uithoflijn-040

Exploitatie Uithoflijn kan wellicht al voor december starten

Het is mogelijk dat al voor december 2019 gestart kan worden met de exploitatie van de Uithoflijn. Dat meldt de provincie Utrecht over de nieuwe tramlijn, waarvan vorig jaar bekend werd dat de oplevering flink langer zou duren. Er wordt vanaf donderdag in ieder geval zeker vijf maanden proefgereden zonder passagiers – de laatste testfase in dit project. Zonder problemen kan de startdatum dus vervroegd worden. 

Op het moment dat de tram gaat rijden, zal buslijn 12 vervallen. Door de vertraging van het tramproject moest vervoerder Qbuzz op deze lijn langer bussen inzetten en daarvoor moest de provincie Utrecht ruim 1 miljoen uittrekken. De nieuwe tram zal gaan rijden onder lijnnummer 22. De projectnaam Uithoflijn zal verdwijnen.

34.000 reizigers

In de laatste testperiode rijden de trams ook overdag en zonder verkeersregelaars. Meer dan honderd trambestuurders krijgen nu het laatste deel van de opleiding. De definitieve startdatum van de exploitatie is afhankelijk van wat de trambestuurders in de komende testperiode tegenkomen. De verwachting is dat de Uithoflijn dagelijks 34.000 reizigers vervoerd.

De komende tijd worden er opleidingsritten gereden, maar worden ook verschillende (nood)situaties en de dienstregeling getest. Tot en met de zomer is het de tijd voor de opleidingsritten. De eerste weken gebeurt dat met twee trams, daarna rijden er vier trams. Bij twee trams is er ongeveer elk half uur een tram per richting te verwachten, bij vier trams is dat ongeveer elk kwartier een tram per richting. Er zijn zo’n 20 testen met verschillende (nood)situaties en in april en mei wordt beproefd of het lukt om op tijd te rijden.

Vertraging

Begin 2018 maakten de Utrechtse gedeputeerde en de Utrechtse wethouder bekend dat de oplevering van het OV-project flink vertraging zou oplopen en ook duurder werd. Zij voorspelden dat het mogelijk moest zijn om vanaf december 2019 reizigers te vervoeren in de trams en spraken op dat moment van een realistische planning.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Exploitatie Uithoflijn kan wellicht al voor december starten”

kees boer|28.02.19|20:38

Nou dat hoop ik dan maar,het is nu al veel te laat

Pat Rick|01.03.19|11:14

@Kees: inderdaad. Er is geen ‘sense of urgency’.

Waarschijnlijk zijn de contracten uurtje-factuurtje, zodat de leveranciers belang hebben bij zo’n late oplevering. Beter zou zijn boete-clausules of lumpsum contracten, waardoor men belang erbij heeft om het zo snel mogelijk af te ronden.

Misschien is het goed om het meer uren per dag te trainen en te testen, waardoor men nog VOOR december de lijn in gebruik kan nemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.