Tramlijn 26 van de GVB, bron: GVB Verbindt

GVB rijdt proefritten met gekoppelde trams in reizigersdienst

Bron: GVB Verbindt

GVB is woensdag gestart met proefritten, waarbij gekoppelde trams in de reizigersdienst rijden. Dit doet de stadsvervoerder op lijn 26 die via het centraal station via de Piet Heintunnel naar de IJburglaan in de oostelijke wijk IJburg loopt. Het is de bedoeling dat er eind september volledig gekoppeld wordt gereden op dit traject.

Alle trams die met de nieuwe software worden opgeleverd, gaan een aantal dagen gekoppeld rijden in een duurtest. Dat gebeurt met een stel per dag. De betreffende trams zijn bijna 20 jaar oud en de software is nieuw.

Uitdagingen

Het project heeft volgens GVB ‘de nodige uitdagingen gehad om de software voor gekoppeld rijden stabiel te krijgen’. De duurtesten waarmee woensdag is gestart, zijn volgens de vervoerder ‘essentieel’ om eind september ‘een betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden’ aan de reizigers.

Tramlijn 26 is ook wel is bekend als de IJtram en zal in de toekomst wellicht doorgetrokken worden. Gekoppeld rijden met trams biedt voordelen op het gebied van capaciteitsverhoging en energiebesparing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.