Amstelveenlijn Ernststraat

Video: vernieuwde Amstelveenlijn op tijd klaar voor start exploitatie

Foto Dylan

GVB start zondag met de exploitatie van de vernieuwde tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam Zuid. Dat betekent dat de Amstelveenlijn bijna 2,5 jaar na de start van de werkzaamheden volgens planning weer in gebruik wordt genomen. De nieuwe 15G-trams rijden al enkele dagen volgens dienstregeling in het proefbedrijf, dat een pittige start kende.

De Amstelveenlijn is omgebouwd van sneltram- en metroverbinding naar een snelle tramverbinding. Vernieuwing van de lijn was nodig voor een snellere, veiligere en meer betrouwbare verbinding tussen Amstelveen en Amsterdam. “Met nieuwe trams zorgen we ervoor dat de lijn een stuk minder storingsgevoelig is”, aldus Iris Boxem van de Vervoerregio Amsterdam. “We gaan ook niet meer de stad in en dat zorgt voor minder oponthoud.”

Bekijk hier de videoreportage van OVPro:

De officiële opening van de Amstelveenlijn vindt op zondag 13 december vanwege de coronamaatregelen in digitale vorm plaats en is vanaf 16.30 uur te volgen op de website van de Amstelveenlijn. Op de haltes vinden gedurende de dag kleinschalige evenementen plaats voor reizigers.

Lage in- en uitstap

Vrijwel alles is afgelopen jaren vernieuwd aan de verbinding, die lijnnummer 25 krijgt. “We hebben nieuwe infrastructuur, nieuwe seinen en wissels, nieuwe voertuigen en een nieuw exploitatieregime”, zegt Ramon Rippens, manager Tram bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB. Zo zijn alle haltes aangepakt, omdat de 15G-trams uit Spanje een lage in- en uitstap hebben. Ook zijn nieuwe ongelijkvloerse kruisingen aangelegd, zodat de tram sneller kan doorrijden.

Nadat de twee jaar durende werkzaamheden in augustus waren afgerond, volgde de opleidings- en testfase. Daarin werden 300 trambestuurders klaargestoomd. Een van de grootste veranderingen waar zij mee te maken krijgen is het gekoppeld rijden, al raakte trambestuurder Brenda Grimberg daar snel aan gewend. “Ik was er echt verbaasd over dat je niet merkt dat er nog een tram achter je rijdt.”

Storingen infrastructuur

De laatste testfase waarin voor het eerst volgens dienstregeling werd gereden, ging vorige week niet zoals verwacht van start. Zo verspoorde de tram al op de eerste dag. “De eerste drie dagen van het proefbedrijf zagen we voornamelijk dat we heel veel problemen hadden met de techniek op de infrastructuur”, zegt Rippens. Het proefbedrijf werd om die reden op de derde dag zelfs even losgelaten.

Uiteindelijk zat het de start van de exploitatie dus niet in de weg. “Als het een dag helemaal tegenzit denk je: gaan we het redden? De volgende dag zie je allerlei dingen weer goed gaan en denk je: ja, we redden het gewoon”, aldus Niels Hoefnagels, manager Systeemintegratie van Amsterdam Metro en Tram. Dat het project volgens schema is verlopen, biedt perspectief voor het doortrekken van de lijn naar Uithoorn in 2024. “Er is nog veel werk aan de winkel. Maar als we op dezelfde manier werken als de afgelopen jaren, gaan we dat gewoon voor elkaar krijgen.”

Lees ook: Laatste testfase Amstelveenlijn gepaard met storingen infrastructuur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

4 reacties op “Video: vernieuwde Amstelveenlijn op tijd klaar voor start exploitatie”

Wiebe Goossen|15.12.20|12:45

Interessant! Maar waarom deze lijn niet doorgevoerd naar Amsterdam-Noord i.p.v. nu met twee halve systemen zitten? Het betekent tóch weer overstappen op ‘station Zuid’ voor de meeste mensen…. Kon dat nou niet een béétje beter gepland worden?

Kees van Dongen|11.02.21|12:10

Ja , klopt mee eens ! Ook voor oudere passagiers zoals ik, is het jammer dat je niet zoals voorheen linea recta naar het Centrum kan. Voelt niet als een verbetering …, nu le dus moet overstappen !

Kees van Dongen|11.02.21|12:27

Nu zulke mooie trams ,…..met veel plaatsen , maar gaat niet meer de stad in ?! Daarom neem je toch de tram richting Amsterdam .!
Het was nu juist zo fijn om zo in een keer linea recta even naar het Centrum te kunnen, of voor velen een mogelijke verbinding met Noord ! Voelt niet als een verbetering .
Vooral voor ouderen bezwaarlijk om bij station Zuid te moeten overstappen . Voelt wel wat kneuterig bij zo’n groots project met zo’n omvangrijke verbouwing van 2 en 1/2 jaar .

Ko Anoniemo|27.02.21|10:52

Iris Boxem en daarbij Vervoerregio Amsterdam lijkt knettergek, totaal onwetend en enkel wartaal uit te slaan. Had de tram, het meest dodelijke voertuig ter wereld per afgelegde kilometer, maar helemaal niet door Amstelveen en Uithoorn laten gaan. Had er maar een buslijn van gemaakt, veel veiliger, sneller, goedkoper, veel betrouwbaarder, stiller, beter voor het milieu, mede dankzij zijn veel lagere gewicht, efficiënter enz.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.