Den Haag. Foto: iStock / GAPS

Twee extra routes in verkenning naar hoogwaardig OV in CID-Binckhorst

Den Haag. Foto: iStock / GAPS (onbeperkt gebruik)

De verkenning naar hoogwaardig OV in het Haagse Central Innovation District (CID) en de Binckhorst is uitgebreid van één naar drie routes. De alternatieven komen voort uit zienswijzen die zijn ingediend bij de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Met deze verbinding wordt een eerste stap gezet in de realisatie van de Koningscorridor, de lightrailverbinding van Zoetermeer via Den Haag Centraal naar Scheveningen.

Aanvankelijk lag één tracé op tafel voor hoogwaardig OV in CID-Binckhorst, dat ligt tussen de stations Den Haag Hollands Spoor, Den Haag Centraal en Voorburg. Tot 2040 komen er circa 25.000 woningen en 30.000 banen bij in dit gebied. “De groei van de regio zorgt ervoor dat de druk op de woningmarkt en op het openbaar vervoer verder toeneemt. Hoogwaardig OV is hier een voorwaarde”, aldus Robert van Asten, wethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag.

Zorgen inwoners

De twee gemeenten ontvingen 111 zienswijzen waarin suggesties werden gedaan voor alternatieve routes en zorgen werden uitgesproken over het behoud van enkele voor inwoners belangrijke plekken op het beoogde tracé. Die worden serieus genomen en daarom is de verkenning uitgebreid, zegt Astrid van Eekelen, wethouder Bereikbaarheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “Waarbij bij station Voorburg ook nog steeds wordt gekeken naar een ondergrondse variant.”

Het gaat om het traject tussen Den Haag Centraal, de Binckhorst en station Voorburg met aansluiting richting Delft. Naast een route via de Binckhorstlaan en de Maanweg, voert de projectorganisatie nu ook een quick scan uit naar een nieuwe route via de Binckhorstlaan, Zonweg en Regulusweg. Verder wordt een route via de Binckhorstlaan en het bestaande tramspoor in de Prinses Mariannelaan meegenomen.

Voorkeursalternatief

Uit onderzoek moet later dit jaar een voorkeursalternatief voor de route, inpassing en het type OV naar voren komen, waarna de gemeenteraden in 2022 een besluit nemen. Inwoners zullen in een bewonersplatform worden betrokken in dit proces. Westhouder Van Asten liet eerder bij Omroep West doorschemeren dat zijn voorkeur uitgaat naar een lightrailverbinding.

De verkenning is een initiatief van de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg, provincie Zuid-Holland, Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie en Infrastructuur en Waterstaat en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Het nieuwe traject kost naar verwachting zo’n 400 miljoen euro, waarvan inmiddels driekwart binnen is.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.