Rechtbank (bron: iStock)

GVB mag trambestuurder ontslaan voor drugsgebruik in privétijd

Vervoerder GVB staat in zijn recht om een trambestuurder te ontslaan die de avond voor zijn dienst twee joints rookte. De man, die al bijna 25 jaar voor de stadsvervoerder werkt, raakte in september betrokken bij een aanrijding met een fietser. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de trambestuurder vanwege zijn drugsgebruik ernstig verwijtbaar gehandeld en de veiligheid van reizigers en andere verkeersdeelnemers in gevaar gebracht.

Bij de aanrijding op 21 september 2020 botste de fietser op de tram. De fietser werd met verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis afgevoerd. Uit een speekseltest van de politie bleek een te hoge THC-waarde aanwezig te zijn bij de trambestuurder, die dus onder invloed was van drugs. Hij had de avond voor zijn dienst rond 20.00 en 01.00 uur geblowd; de aanrijding vond iets voor 15.00 uur plaats.

Te hard gereden

Uit eigen onderzoek door de Incidentencommissie Tram oordeelde GVB dat de bestuurder onnodig risico had genomen. Data uit de tram gaven aan dat hij 100 procent stroom gaf, te hard reed voor een dergelijke verkeerssituatie en vrij zicht had. GVB hanteert een zerotolerancebeleid voor drank- en drugsgebruik. De vervoerder stapte naar de rechter omdat de medewerker het niet eens was met zijn ontslag.

Daarvoor voerde de trambestuurder meerdere argumenten aan. Zo zou het de fietser zijn die schuldig was aan het ongeval, omdat deze door rood reed. Ook wees hij erop al 25 jaar in dienst te zijn en dat dit steeds probleemloos verliep. Daarnaast benadrukte de man dat zijn drugsgebruik in privétijd was en dat het effect maar een paar uur duurt.

24 uur invloed

De rechter ging mee in de argumenten van GVB, dat data overlegde van verslavingskliniek Jellinek waarin staat dat drugsgebruik tot 24 uur rijvaardigheden kan beïnvloeden. In dit geval zat er zes uur tussen de laatste joint en start van de dienst, waardoor het voor de rechter “zeer aannemelijk” is dat de trambestuurder het ongeluk (mede) heeft veroorzaakt doordat hij nog onder invloed was van drugs.

Dat maakt dat de man volgens de rechter ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en het ongeluk heeft veroorzaakt of in elk geval niet heeft voorkomen. “Het handelen is in strijd met de gedragsregels van GVB en heeft de veiligheid van reizigers en overige verkeersdeelnemers in gevaar gebracht en heeft daadwerkelijk geleid tot een ongeluk, schade aan materieel en persoonlijke schade van de fietser.” De rechter benadrukte ook dat de man controle had over “een stuk materieel met een waarde van 3,5 miljoen euro”.

Daarmee staat GVB dus in zijn recht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, zonder transitievergoeding en opzegtermijn. Er loopt ook een strafrechtelijke procedure vanwege het onder invloed besturen van een tram.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.