Trams in Antwerpen en Gent krijgen voorrang op kruispunten

De doorstroming van de Antwerpse en Gentse trams wordt versneld, zo wil de Vlaamse regering. Dat meldde de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters eerder deze week. Het idee is om trams in beide steden in de toekomst altijd groen licht te geven, zodat ze sneller en veiliger kunnen doorrijden.

De trams staan nu nog te vaak stil bij een rood licht. Dat gaat ten koste van de punctualiteit. En als de trams sneller door kunnen rijden, zijn ze concurrerender ten opzichte van de auto. Daardoor wordt het aantrekkelijker om voor de tram in plaats van de auto te kiezen.

Er loopt nu een proefproject met twee Gentse tramlijnen en tien voertuigen, schrijven verschillende Belgische media. Die proef loopt tot en met januari 2022. Als het experiment goed uitpakt, zullen uiteindelijk 288 kruispunten in Gent en Antwerpen worden voorzien van korteafstandsradio (KAR), een draadloos systeem dat verkeerslichten kan beïnvloeden. Naderende trams krijgen groen licht.

Kusttram

Die technologie wordt al gebruikt voor de kusttram. De ervaringen bij de kusttram zijn positief, zegt Peeters in de Gazet van Antwerpen. De technologie is robuust, maar er zijn nog meer voordelen. “Bovendien maken we kruispunten maximaal conflictvrij, wat moet zorgen voor meer verkeersveiligheid voor alle weggebruikers, maar in het bijzonder stappers en trappers.”

Het project vergt een investering van 9,35 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.