Amstelveenlijn GVB

Uithoornlijn komende twee jaar aangelegd

Foto Dylan

Deze week is aannemer Dura Vermeer officieel begonnen met de aanleg van de nieuwe tramlijn tussen Uithoorn en Amstelveen Westwijk. Dat werk gaat ruim twee jaar duren. In de zomer van 2024 moeten de eerste trams naar Uithoorn gaan rijden.

Vorig jaar zijn er al voorbereidingen getroffen voorafgaand aan de bouw. Zo is er een tijdelijke busoprit en -afrit van de busbaan naar de Amsterdamseweg aangelegd, zijn de grondlichamen voor het viaduct over de N201 geplaatst en is er voorbelasting op verschillende plekken langs de spoordijk geplaatst. De ombouw van de busbaan naar een gecombineerde bus- en trambaan begon al eerder deze maand.

Verbetering regionaal OV

De Uithoornlijn moet het OV in de regio verder verbeteren. “Als de Uithoornlijn straks klaar is, reis je binnen een half uur vanuit Uithoorn naar Amsterdam Zuid,” zegt portefeuillehouder Gerard Slegers van Vervoerregio Amsterdam. De nieuwe tram krijgt lijnnummer 25.

De Uithoornse wethouder Jan Hazen roemt vooral de snelle verbinding die inwoners uit zijn gemeente straks krijgen met Amsterdam. “Die hebben daarmee toegang tot het nationale vervoersnet. Bussen staan steeds vaker in de file, de tram heeft daar geen last van.”

Verlenging Amstelveenlijn

De Uithoornlijn is een verlenging van de vernieuwde Amstelveenlijn. Het gaat in totaal om 4,4 kilometer tramspoor en drie haltes: Uithoorn Centrum, Uithoorn Station en Aan de Zoom. De tram kruist straks zeven verschillende wegen in Uithoorn. Drie daarvan zijn ongelijkvloers, voor de vier gelijkvloerse kruisingen zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, zoals slagbomen, waarschuwingslichten en een bel.

De Uithoornlijn is onderdeel van de Amsteltram. Deze tramlijn tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid bestaat uit twee delen: de Amstelveenlijn (die eind 2020 officieel in gebruik is genomen en loopt vanaf Amsterdam Zuid tot halte Westwijk in Amstelveen). De hele lijn is naar verwachting in de zomer van 2024 klaar.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Uithoornlijn komende twee jaar aangelegd”

kees boer|27.01.22|00:16

Dit zou in een keer goed moeten gebeuren ; meteen doortrekken via de oude spoorlijn via Mijdrecht naar Nieuwersluis om de beruchte N 201 te ontlasten die gevoelig is omtrent ongelukken ; kijk ook eens naar Münster- Warendorf daar loopt ook een enkelspoorlijn parallel langs een provinciale weg

ov_079|19.03.22|19:48

@kees boer en dan ook de oude spoorwegovergang in de A2 haha

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.