tram, HTM, rails

Haagse lijn 16 geschikt gemaakt voor nieuwe lagevloertrams

Komende week start de gemeente Den Haag met een grootscheepse vernieuwing van tramlijn 16. Er wordt tot het einde van het jaar gewerkt aan de sporen en haltes om de infrastructuur geschikt te maken voor nieuwe ruimere lagevloertrams. Later volgen ook de lijnen 6 en 12. De vernieuwing maakt deel uit van het programma OV Next.

Het mobiliteitsprogramma OV Next bestaat uit een aantal onderdelen: verbeteren van de toegankelijkheid van de trams van HTM, verkorten van de reistijden, verbeteren en vernieuwen van corridors en nagaan hoe OV beter aansluit op andere vervoersmogelijkheden.

Op lijnen die deel uitmaken van het R-net rijdt HTM al sinds 2015 met grijs-rode Avenio-trams. Die zijn al wel voorzien van een lage vloer. Datzelfde geldt voor de blauw-witte RandstadRail-trams.

Einde levensduur GTL-trams

Dat geldt niet voor de rood-beige GTL8-trams, die na veertig jaar inmiddels aan het einde van hun levensduur zijn. Ze zijn bovendien niet zo goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking of reizigers met een kinderwagen. Ze worden daarom geleidelijk vervangen door nieuwe lagevloertrams.

Nog niet alle haltes en rails zijn er geschikt voor, vandaar dat de tramlijnen 16, 6 en 12 de komende tijd aangepast worden voor de nieuwe brede trams. Dat betekent onder meer dat rails moeten worden verlegd, sommige bochten aangepast moeten worden en haltes verlengd. Waar mogelijk wordt het vernieuwen van de tramlijnen gecombineerd met andere werkzaamheden, zoals opknappen van pleinen, wegen, bruggen en kades.

Ook lijnen 6 en 12

Begonnen wordt op 14 februari met tramlijn 16 in de wijken Laak en Moerwijk, centrum, Zeeheldenkwartier, Duinoord en Statenkwartier. Het werk gebeurt in drie fases en moet aan het einde van dit jaar klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden rijdt tramlijn 16 een andere route.

Behalve lijn 16 gaat de gemeente ook de tramlijnen 6 en 12 aanpassen voor lagevloertrams. De plannen zitten nog in de uitwerkingsfase.

In het voorjaar van 2021 is HTM begonnen met de aanbesteding voor nieuwe trams ter vervanging van de GTL-trams. Het gaat om vijftig stuks, met de optie voor extra materieel als de reizigersaantallen dat noodzakelijk maken.

Lees ook

HTM start aanbesteding voor minstens vijftig nieuwe trams

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.