Dom Utrecht. Foto: iStock / Teka77

Utrecht herdenkt voor derde jaar tramaanslag

Utrecht herdenkt op vrijdag 18 maart opnieuw de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Op die dag is drie jaar geleden dat schutter Gökmen T. in en rond een sneltram die op het plein reed begon te schieten. Daarbij vielen vier doden en raakten zes mensen gewond.

De afgelopen twee jaar was er ook al een herdenking, maar die was kleinschalig vanwege de coronamaatregelen. Burgemeester Sharon Dijksma is blij dat die beperkingen er nu niet meer zijn. “Het is goed en belangrijk dat we dit jaar de tramaanslag in brede kring kunnen herdenken. Het is een gebeurtenis die bij vele Utrechters en mensen in het hele land in het geheugen is gegrift. Om 10:43 uur zijn we een minuut stil voor de slachtoffers en denken we aan hun nabestaanden. Zij leven nog elke dag met een zwaar verlies.”

Minuut stilte

De herdenking begint om 10:30 uur op het 24 Oktoberplein.  Eerst draagt gildemeester Ruben van Gogh het gedicht ‘Niemand vergeet’ voor. Vervolgens houdt burgemeester Dijksma een korte toespraak uit, waarna om 10:43 uur, het tijdstip van de aanslag, een minuut stilte wordt gehouden. Schutter Gökmen T. is inmiddels veroordeeld tot levenslang.

Exact om 10.43 uur zullen de klokken van de Domtoren vier maal luiden: voor ieder slachtoffer één keer. De vlaggen op het stadhuis, het stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern hangen op 18 maart halfstok. Belangstellenden zijn de hele dag welkom om te komen herdenken op het 24 Oktoberplein.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.