Tram U-OV Utrecht

Provincie Utrecht vernieuwt communicatiesysteem trams

Het trambedrijf van de provincie Utrecht is bezig met de vervanging van het oude communicatiesysteem. De opvolger heet ULTRA en daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Vanaf komende zomer moeten alle trams en haltes zijn uitgerust met het nieuwe communicatieplatform.

Met het nieuwe systeem verloopt de communicatie tussen de trams en de verkeersleiding. Tegelijkertijd levert het actuele reisinformatie in de trams en bij de haltes. Eigenlijk draait alle informatie die nodig is om de trams te laten rijden en aan te sturen straks via ULTRA. Om de betrouwbaarheid te verhogen werkt het systeem op twee mobiele netwerken. Mocht het ene netwerk een storing vertonen, dan schakelt het netwerk automatisch over op het andere en kunnen de trams blijven rijden.

Actuele reisinformatie

Met ULTRA kunnen de verkeersleiders straks via gps nog beter zien waar de trams zich bevinden in een baanvak of bij een halte. Dat is vooral belangrijk als zich incidenten voordoen. Reizigers krijgen actuelere reisinformatie dan met het oude systeem en ze krijgen alternatieve routes aangeboden. Het systeem is voorbereid op toekomstige ontwikkelingen, zoals individueel reisadvies.

Het nieuwe systeem is geleverd door IVU Traffic Technologies, dat de aanbesteding won die de provincie hiervoor had uitgeschreven. IT-bureau Strict begeleidt de invoering. Inmiddels zijn er met vijf trams testen gedaan met ULTRA. In de zomer moeten alle trams ermee uitgerust zijn, voorafgaand aan het moment dat de Uithoflijn en de SUNIJ-lijn gekoppeld worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.