50 NIEUWE TRAMS

HTM kiest voor trams van Stadler

De bekende rood-beige trams verdwijnen vanaf 2026.Wikipedia/Rob Dammers

HTM gunt het Zwitserse bedrijf Stadler de opdracht voor de levering van 50 ruime, nieuwe zogenoemde lagevloer-trams, met een optie voor meer. De twee andere tramfabrikanten die hebben ingeschreven op de Europese aanbesteding kunnen binnen twintig dagen nog bezwaar aantekenen.

De nieuwe trams vervangen vanaf 2026 de rood-beige GTL8-trams van HTM in de Haagse regio. Ze zijn toegankelijker voor een grotere groep passagiers en kunnen meer reizigers vervoeren. Drie tramfabrikanten hebben een geldige aanbieding gedaan tijdens de laatste aanbestedingsronde. Stadler is na toetsing op reizigersaspecten, prijs, techniek, betrouwbaarheid, onderhoudbaarheid en ontwerp als beste uit de test gekomen.

Snelle overeenkomst

De aandeelhouders van HTM, de gemeente Den Haag en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, moeten de gunning formeel nog goedkeuren. Als ook de afgewezen fabrikanten geen bezwaar maken, wil HTM de overeenkomst met Stadler nog voor het einde van dit jaar sluiten. De vervoerder doet intussen geen inhoudelijke mededelingen over de gunning.

Gemeente maakt haltes geschikt

De gemeente Den Haag maakt alvast het spoor en de haltes van tramlijn 16 geschikt voor de nieuwe lagevloerse trams. Deze nieuwe trams zijn toegankelijker dankzij een lage instap. Daardoor kunnen ook mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen gemakkelijk instappen. Het werk in Moerwijk en Laak is afgerond, eind dit jaar volgt het Zeeheldenkwartier en in februari is Scheveningen klaar voor de nieuwe trams. Tijdens de werkzaamheden rijdt tramlijn 16 een andere route. Een video over de vernieuwing van tramlijn 16 is te zien op het YouTube-kanaal van de gemeente Den Haag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: HTM

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.