Vrees voor leegloop treinen door Kunduz-deal

De NS vreest voor een leegloop van de treinen door de Kunduz-deal, ook wel het Lente-akkoord genoemd. Omdat in het akkoord de onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft, denkt NS dat meer mensen de auto weer zullen pakken.

Dat meldt de Telegraaf. Volgens de treinvervoerder zullen reizigers met een vast abonnement gemiddeld meer dan 100 euro per maand duurder uit zijn door het akkoord.

Trajectkaart

Daarbij verschillen de kosten sterk. Reizigers in de 2e klasse  met een netkaart zijn mogelijk maandelijks 125 euro extra per maand kwijt, terwijl dit voor de 1e klasse 264 euro per maand is.

Voor een trajectkaart geldt dat de kosten zullen stijgen met 89 tot 150 euro (2e klasse) en 150 tot 258 euro voor de 1e klasse. NS staat overigens niet alleen in de zorgen over het besluit.

Rover

Volgens reizigersvereniging Rover reist nu 20% van de mensen met het openbaar vervoer door de onbelaste reiskostenvergoeding. De kans is groot dat een deel hiervan zal overstappen op de auto.

Eerder deelden ook de Federatie Mobiliteitsbedrijven (FMN) en werkgeversorganisatie KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) al een waarschuwing uit. Zij vinden het vreemd dat de ov-reiziger net zo hard getroffen wordt als de automobilist in het akkoord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.