Onderzoek nieuwe spoorverbinding naar Duitsland

Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de aanleg van nieuwe spoorverbindingen tussen Winterswijk en de Duitse steden Bocholt en Borken. Daarmee komt herstel van de verbinding tussen Arnhem en Münster dichterbij. 

Het onderzoek moet aantonen of de lijnen financieel houdbaar zijn en of er veel mensen gebruik van zullen maken.

In Duitsland liggen nog oude tracés waardoor de spoorlijn op een makkelijkere manier opnieuw aangelegd kan worden. Drenth: “In Nederland moet er een klein schakeltje opnieuw aangelegd worden, van Winterswijk tot grofweg de Duitse grens. Dat is een stuk van tussen de vijf en de acht kilometer.

Infrastructuur

In de Tricotfabriek in Winterswijk was er woensdag een Nederlands-Duitse ontmoeting van alle burgemeesters uit de Achterhoek en het Duitse district Kreis-Borken. Daarbij werd de infrastructuur van het spoor aan beide zijden van de grens besproken.

Wethouder Peter Drenth: “De lijn tussen Enschede en Ahaus-Gronau ligt er al. Die lijn is een succes. “De spoorlijn tussen Winterswijk en Bocholt en Borken is bedoeld voor personenvervoer en gaat met name om woon-werkverkeer en recreatief verkeer. Door allerlei regelgeving zijn er verschillende redenen waarom Nederlanders naar de Duitse kant trekken en andersom.”

 

 

Volgens de wethouder wordt het haalbaarheidsonderzoek in regionaal verband gedaan. “Ik verwacht dat de resultaten van het onderzoek eind dit jaar of begin volgend jaar bekend zullen zijn. 

We nemen het economische effect mee in het onderzoek. Als mensen makkelijker van A naar B komen, gaan ze meer gebruikmaken van het OV.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.