Internet blijft gratis in treinen van regionale vervoerdersReizigers kunnen in de treinen van regionale vervoerders Arriva en Connexxion ook in 2013 gratis internetten. Vervoerder Syntus biedt vanaf 2013 gratis internet aan op de lijn tussen Zutphen en Hengelo. Reizigers die draadloos willen internetten in intercity’s van de NS moeten daar volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. Volgens Arriva zullen alle 51 treinen van de regionale vervoerder in 2013 met gratis internet uitgerust zijn. Arriva is in februari 2011 begonnen met het aanbieden van gratis Wi-Fi op alle 10 treinen van de MerwedeLingelijn, het treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Arriva begint in november 2012 met de uitrol van het gratis internet op de noordelijke lijnen.

Reizen met trein nog aantrekkelijker

Volgens Anne Hettinga, algemeen directeur Arriva Nederland komt hiermee een wens van veel reizigers in vervulling: “Dat we er samen met de partijen die we hiervoor nodig hebben, waaronder onze opdrachtgevers, voor kunnen zorgen dat het reizen met de trein nog aantrekkelijker wordt, is iets waar ik ontzettend trots op ben.”

Hendri Beltman, woordvoerder van Connexxion vertelt dat vijf van de zes treinen van Connexxion op dit moment zijn uitgerust met Wi-Fi. “De trein die nu nog geen internetvoorziening heeft, wordt volgend jaar vervangen. De nieuwe trein die daarvoor in de plaats komt, zal wel een Wi-Fi voorziening hebben.” Volgens Beltman zal het internetten in de treinen van Connexxion ook in 2013 gratis zijn.

Pilot met gratis Wi-Fi

De treinen van vervoerder Syntus zijn op dit moment niet uitgerust met Wi-Fi. Woordvoerder Petra Wessels van Syntus: “In de trein die de vervoerder in 2013 gaat inzetten tussen Zutphen en Hengelo, kunnen de reizigers straks wel gratis internetten.

De treinen van Veolia Transport hebben op dit moment geen internet. Bij de vervoerder heeft enkele jaren geleden een pilot gedraaid met gratis Wi-Fi. Woordvoerder Suzan van Beek: “Destijds werd daar niet veel gebruik van gemaakt. Om die reden hebben we het toen niet ingevoerd. Het heeft er ook mee te maken dat onze reizigers redelijk kort in de trein zitten, waardoor het minder aantrekkelijk is.” Van Beek stelt dat Veolia Transport de mogelijkheid om de reiziger gratis internet te bieden opnieuw gaat onderzoeken.

Contract loopt af

Het contract dat NS met T-Mobile heeft loopt in april 2013 af, vertelt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. Eind 2012 moet bekend zijn of de reizigers in de intercity’s van de NS moeten gaan betalen voor Wi-Fi. Trinthamer: “Omdat de reiziger internet zeer waardeert zal NS dit sterk laten meewegen in de manier waarop internet na april 2013 aan de klant wordt aangeboden.” Het is nog niet bekend hoeveel dit de NS gaat kosten.

Op dit moment zijn ongeveer tweehonderd intercity’s van de NS uitgerust met internet. NS streeft er naar om eind 2013 alle intercity’s van internet voorzien te hebben.

Subsidie voor gratis internet

Oud-minister Camiel Eurlings stelde in 2009 vijftien miljoen euro beschikbaar voor de uitrol van gratis internet in de trein. Arriva kreeg 1,1 miljoen euro subsidie.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.