fyra

Fyra lijkt uit dal te klimmen

fyra

Een prijsverlaging van een derde op een kaartje heeft het aantal reizigers van de Fyra, de snelle treinverbinding tussen de Belgische grens en Amsterdam, sterk doen toenemen. Volgens de NS zijn er de afgelopen maand 237.844 kaartjes voor de Fyra verkocht. Daarmee lijkt de Fyra uit een dal te klimmen.

In de maand juli werden 19 procent meer treinreizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Sinds de start van dienst in september 2009 is het het aantal reizen bijna verviervoudigd, tot bijna 240.000 verkochte reizen per maand. In de eerste anderhalf jaar van de ingebruikname van de hsl bleef het aantal reizigers steken op gemiddeld 60.000 per maand.

Symbool

De Fyra-verbinding was tot nu toe het symbool van het debacle rond de hsl. De aanleg van deze hoge snelheidslijn richting de Belgische grens kostte miljarden meer dan begroot. Toen de spoorlijn werd opgeleverd, bleken de treinen van de Italiaanse firma Ansaldobreda niet klaar voor gebruik, en bleken de ramingen van NS voor de exploitatie te hoog gegrepen.

Begin dit jaar moest minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) een faillissement van de hsl voorkomen. NS hoeft sindsdien minder te betalen voor de exploitatie van de hsl en de intercity’s – een oplossing die de schatkist een miljard euro kost, zo meldt het NRC.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.