trein

KNV roept politiek (weer) op forensentax te schrappen

Werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer pleit opnieuw voor het behoud van de aftrek voor gebruikers van het openbaar vervoer. Met de verkiezingen in zicht wil KNV politieke partijen nogmaals wijzen op het politieke dwaalspoor dat het invoeren van een forensentax is. 

In mei werd in het stabiliteitsakkoord overeengekomen om de onbelaste vergoeding voor het woon-werkverkeer af te schaffen. KNV pleitte destijds direct voor het behoud van de vergoeding voor gebruikers van het milieuvriendelijke openbaar vervoer.

Verstrekkende gevolgen

In de weken erna kwamen de verstrekkende gevolgen van de maatregel aan het licht en keerden de ondertekenaars van het politieke akkoord de afspraak de rug toe. De forensentax bleek een politiek dwaalspoor.

Desondanks kan de minister van Financiën niet anders dan op basis van het akkoord de belastingvoorstellen voor 2013 uitwerken en die op 18 september 2012 aan de Tweede Kamer aanbieden. KNV roept onze toekomstige parlementsleden op om snel na de verkiezingen de eerdere kritiek van hun partijen om te zetten in daden en het voorstel middels amendementen alsnog te laten sneuvelen.

Milieuwinst

Het stabiliteitsakkoord onderbouwde de maatregel met de stelling dat deze ertoe zal leiden dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen, hetgeen milieuwinst en verminderde filedruk zou opleveren. Maar of dat vergezochte effect daadwerkelijk optreedt, is zeer de vraag.

Ten eerste: filedruk wordt niet veroorzaakt door OV-reizigers. Ten tweede: de milieudruk die wordt veroorzaakt door OV-forensen, is aanzienlijk lager dan die van autorijders. Het is wat KNV betreft evident, dat een gunstig effect op milieu- en filedruk wordt bereikt door het woon-werkverkeer met het OV fiscaal aantrekkelijk te houden.

Ingrijpend

De gevolgen van de maatregel zijn ingrijpend, zowel op inkomens van de Nederlandse bevolking als op hun mobiliteitsgedrag. Daarom bepleit KNV om in elk geval OV-reizigers, die voor hun woon-werk verkeer reeds de meest duurzame vervoerswijze gebruiken, te vrijwaren van de belastingmaatregel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.