Extra opsporingsambtenaren gaan spoorovergangen bewaken

Met het inzetten van extra Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) wil ProRail aandacht vragen voor gevaarlijk gedrag van scholieren en studenten bij spoorwegovergangen. Dat is noodzakelijk omdat alleen dit jaar al  2 zwaargewonden en 7 dodelijke slachtoffers op het spoor vielen te betreuren. ProRail wil met name deze doelgroep die het gevaar juist opzoekt bewust maken van de gevaren.

Jongeren nemen vaak grote, onverantwoorde risico’s bij overwegen. Stoer gedrag, bellen, spelletjes, wie durft over te steken of onder de spoorboom door te kruipen. Een sprintje terwijl de bel al rinkelt. Levensgevaarlijk gedrag, soms met fatale gevolgen. Jongeren overschatten zichzelf, maar onderschatten de trein en dat is levensgevaarlijk.

Slachtoffers

Alleen al dit jaar waren er 23 aanrijdingen op overwegen: er vielen 2 zwaargewonden en 7 dodelijke slachtoffers. Dat veroorzaakt enorm veel leed: bij nabestaanden, slachtoffers en ook bij machinisten.

Ter vergelijking: in 2011 waren er 42 aanrijdingen en 9 dodelijke slachtoffers, in 2010 waren er 32 aanrijdingen en 8 slachtoffers.

Essentieel

Techniek om overwegen te beveiligen is essentieel. Veilig gedrag van weggebruikers is minstens zo belangrijk. ProRail vraagt continu aandacht voor veilig gedrag bij overwegen. Omdat in september de scholen weer beginnen staan we deze maand extra stil bij gedrag van jongeren op overwegen.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) zorgen voor handhaving en via educatie en communicatie richt ProRail zich op gedragsbeïnvloeding bij overwegen. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft ProRail lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen.

Rap

Om zoveel mogelijk jongeren bewust te maken van de gevaren bij overwegen zet ProRail dit jaar een prijsvraag uit in de vorm van een rap. Jongeren moeten met de campagnezin “Wil je blijven leven, wacht dan even” een refrein maken.

Ze mogen 4-6  zinnen toevoegen. Raps kunnen tot 5 oktober worden ingezonden via www.prorail.nl/wiljeblijvenleven. Als de winnaar later dit jaar bekend is, bezoekt Mr.Polska een aantal scholen om de winnende rap te laten horen.

Controle

Vanaf 10 september controleren Buitengewoon Opsporingsambtenaren van ProRail ook bij overwegen in Gorinchem, Voorhout, Vlaardingen, Maassluis, Ermelo, Harderwijk, Elst, Borne, Heiloo, Alkmaar en Hilversum Sportpark.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.