V250, Fyra, AnsaldoBreda

NMa behandelt klacht over mogelijk machtsmisbruik NS

V250, Fyra, AnsaldoBreda

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) neemt een klacht over mogelijk machtsmisbruik van de NS in behandeling. De Maatschappij Voor Beter OV trok aan de bel omdat de NS sinds maandag 10 september een aantal intercitydiensten tussen Amsterdam en Rotterdam heeft geschrapt. Die moeten plaatsmaken voor de treinen van dochteronderneming HSA. Daarvoor moet een duurder treinkaartje worden gekocht.

Volgens de Maatschappij voor Beter OV wordt de normale treindienst tegen normaal tarief verder ingekrompen met als gevolg dat treinen op het binnenlandse net overvol raken. Tegelijkertijd worden de treinreizigers de duurdere Fyra ingejaagd.

Misbruik machtspositie

De NMa heeft naar aanleiding van de klacht contact gehad met NS Highspeed en NS. Woordvoerder Barbara van der Rest van NMa. “Wij hebben afgesproken dat zij ons in een analyse laten zien wat deze veranderingen in de dienstregeling betekenen voor de prijs en kwaliteit voor de reiziger.”

“Naar verwachting komt de NS in december met de analyse. Op basis van de analyse bepalen wij of de NS misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie en of er daarna een boete wordt opgelegd”, stelt de woordvoerder.

Eerder bezwaar

De klacht van de Maatschappij Voor Een Beter OV is een aanvulling op een eerder bezwaar tegen NS over mogelijk monopoliemisbruik in de treinverbindingen tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.