fyra

‘Fyra Amsterdam-Brussel moet ook in Breda stoppen’

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel mag alleen vanaf 9 december gaan rijden als deze ook in Breda stopt. Als dat niet gebeurt, dan weigert ze haar handtekening onder de overeenkomst voor deze treinverbinding te zetten. Dat stelde minister Schultz van Haegen dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de minister in haar aanpak. Schultz van Haegen probeert al geruime tijd om met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette tot een akkoord te komen over de hogesnelheidsverbinding tussen Den Haag en Brussel, via Breda. 

De Belgische overheid zegt geen budget meer te hebben voor deze spoorverbinding.

NS-dochter HSA en NMBS willen met ingang van de nieuwe dienstregeling op 9 december starten met de Fyra-dienst tussen Amsterdam en Brussel. De minister stelde eerder dat als de afspraak over de hogesnelheidslijn tussen Den Haag en Brussel niet wordt nagekomen, ze ook niet instemt met de Fyradienst tussen Amsterdam en Brussel. De stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen en de Thalys van Amsterdam naar Parijs blijven bestaan als internationale verbindingen.

Teleurgesteld

De minister is teleurgesteld over de gang van zaken. “Ik ben een groot voorstander van grensoverschrijdend vervoer. Ik baal er ontzettend van dat per december niet de twee Fyradiensten gaan rijden die we wilden gaan rijden.”

Nu wil de minister als tijdelijke tussenoplossing de verbinding tussen Amsterdam en Brussel gedogen op voorwaarde dat er in Breda wordt gestopt. In de tussentijd moeten HSA en NMBS de mogelijkheden bekijken voor een alternatieve verbinding tussen Breda en Antwerpen.

Tussenoplossing

De Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel wordt 9 december geschrapt. De Beneluxtrein stopt in Nederland op Den Haag Holland Spoor, Rotterdam Centraal, Dordrecht en Roosendaal.

Het verdwijnen van de Beneluxtrein betekent dat reizigers uit Noord-Brabant vanaf december een stoptrein naar België moeten nemen of moeten omreizen via Rotterdam. Dit kan worden opgelost door de Fyra tijdelijk in Breda te laten stoppen.

Juridische procedure

Minister Schultz is tegelijkertijd bezig met het starten van een juridische procedure om de hogesnelheidsverbinding tussen Den Haag en Brussel, via Breda af te dwingen bij de Belgen.

Voor de verbindingen met België geldt dat de stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen en de Thalys van Amsterdam naar Parijs in haar huidige vorm behouden blijven.

Lees ook: Tweede Kamer eist snelle oplossing voor conflict over HSL

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.