Papieren kaartje blijft voor incidentele OV-reiziger

Het papieren kaartje in het openbaar vervoer blijft in beperkte mate bestaan voor de incidentele reiziger. Alle overige groepen reizigers en papieren abonnementen zullen eind 2012, begin 2013 fasegewijs worden overgebracht in de OV-chipkaart. Ook denken de NS en de regionale vervoerders het probleem van het dubbele opstaptarief nog voor het einde van dit jaar te hebben verholpen. Dat blijkt uit antwoorden die de NS heeft gegeven op vragen van consumentenorganisatie LOCOV.

LOCOV wilde weten wat de consequenties zijn van het afschaffen van het papieren vervoerbewijs. De consumentenorganisatie vreest ongelijkheid en onduidelijkheid voor de reiziger als het papieren ticket in zijn geheel verdwijnt. Ook zou de reiziger de dupe worden van het dubbele opstaptarief als het papieren kaartje wordt afgeschaft voordat dit probleem is verholpen.

Daarbij vraagt LOCOV om het besluit van de NS om stations met OV-chipkaartpoortjes in zijn geheel af te sluiten, te herzien. Een afsluiting zou kunnen gaan leiden tot grote opstoppingen tijdens de spits, maar zou het ook het uitzwaaien van familieleden of vrienden onmogelijk maken. Bovendien zouden horeca en winkels op de stations niet zijn gebaat bij een ‘volledige’ afsluiting van het station.

In een reactie hierop zegt de NS zegt het in – en uitchecken op de stations nader te zullen onderzoeken.

Dubbel opstaptarief

De NS zegt in samenwerking met de regionale vervoerders de migratie van het papieren kaartjes naar de OV-chipkaart zo soepel mogelijk voor alle partijen te willen laten verlopen. Daarvoor is gekozen om iedere klantengroep apart ‘over te zetten’. De verschillende kaartsoorten zullen niet worden afgeschaft zolang het probleem van de concessiegrenzen (dubbel opstaptarief) blijft gelden.

NS-directievoorzitter Ingrid Thijssen: “Naar verwachting wordt het probleem van het dubbele opstaptarief voor januari 2013 opgelost en ondervinden klanten die reizen met de OV-chipkaart vanaf die datum geen hinder meer. Alleen als de  reiziger op de concessiegrens wijzigingen in de reisvoorwaarden aanbrengt, zal dit worden gezien als een nieuwe reis en wordt wel opnieuw een opstaptarief in rekening gebracht.”

Nog geen overeenstemming

De vervoerders hebben het uitgangspunt dat alle reizigers op termijn overstappen op de OV-chipkaart. Er komt geen duaal systeem. Alleen voor reizigers zonder OV-chipkaart (vaak incidentele reizigers) of internationale reizigers, blijft de verkoop van een papieren ticket beschikbaar.

Over de omzetting van tal van vervoersbewijzen en de commerciële gevolgen daarvan, moeten NS en de regionale vervoerders overigens nog wel overeenstemming hebben. “Op dit moment wordt er overlegd om tot commerciële afspraken te komen over zowel de papieren vervoersbewijzen als de huidige een toekomstige producten die in de OV-chipkaart zullen worden opgenomen”, aldus Thijssen.

Klik op de volgende link voor het volledige document van de NS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.