trein, NS, breekt, Sassenheim

NS haalt treinen uit dienstregeling na losraken rijtuigen

trein, NS, breekt, Sassenheim

De NS haalt elf dubbeldekkers uit de dienstregeling nadat vrijdagochtend bij Sassenheim een trein van dit type in tweeën brak. Het gaat om de Nieuwe Intercity Dubbeldekker (NID) die sinds maart van dit jaar in de dienstregeling zijn opgenomen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het voorval. Toen de treindelen losraakten, reageerden alle veiligheidssystemen van de trein naar behoren zo meldt de NS.

Treindelen

Toen de trein wilde vertrekken bij het station in Sassenheim, zijn twee treindelen losgeraakt. Er ontstond daardoor een groot gat tussen beide rijtuigen.

Het ging daarbij om het gedeelte tussen de coupes waarbij passagiers door een zogenaamde harmonicasluis naar het andere gedeelte lopen. Niemand raakte hierbij gewond, omdat er op het moment van het breken geen passagiers in het koppelstuk stonden. De dienstregeling was enkele uren verstoord door het voorval.

Onderzoek

De oorzaak van de breuk van de treindelen is nog onbekend. De trein is naar de werkplaats gebracht en wordt daar verder onderzocht. De Inspectie Leefomgeving en Transport bekijkt daarbij of er sprake is van een incident of dat er vervolgonderzoek nodig is. Ook wordt er naar de onderhoudsgegevens gekeken.

De Nieuwe Intercity Dubbeldekker zijn verbouwde stoptreinrijtuigen. Deze rijtuigen zijn in 2011 aangepast tot intercitytreinen om nog jaren mee te kunnen gaan in de dienstregeling. Maatschappij voor Beter OV roept de inspectie op om tot de bodem uit te zoeken of de revisie van de treinen tot dit type wel goed gebeurd is en om herhaling te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.