Pleidooi voor elektrificeren noordelijk spoor

Dieseltrein Groningen Arriva

De PvdA-fractie van Provinciale Staten Groningen wil dieseltreinen in het noorden van het land zo snel mogelijk vervangen door elektrische treinen. Aanleiding hiervoor is de afschaffing van de rode diesel. Daarmee zal het vervoer over spoor dat in Groningen nog vaak gebeurd met dieseltreinen veel duurder worden.

Ook vindt de PvdA dat deze maatregel het juiste moment markeert om volledig over te stappen naar elektrische treinen. De provincie zou hierover in gesprek moeten gaan met ProRail.

Rode diesel

De belastingsubsidie op rode diesel wordt per 1 januari 2013 afgeschaft. Vanaf dat moment zal de accijns verhoogd worden waardoor deze op hetzelfde prijsniveau komt als normale diesel. Met name de agrarische sector maakt op dit moment gebruik van deze rode diesel, maar ook het noordelijk spoortransport en vervoer wordt met deze wijziging geconfronteerd.

De PvdA steunt de afschaffing van de rode diesel en zegt dat het belastingvoordeel zelfs vervuilend vervoer in de hand werkt.

Omschakeling

Een omschakeling naar een veel schoner elektrisch netwerk voor het spoorvervoer zou daarom juist nu een goede beslissing zijn, aldus de PvdA-fractie.

Ten opzichte van andere regio’s wordt in het noorden op het spoor nog relatief veel op diesel gereden. In andere delen van het land is het spoorvervoer al in verdere mate geëlektrificeerd, waardoor de afschaffing van de rode diesel hier minder van invloed is. De partij dringt er bij het provinciebestuur op aan met ProRail in gesprek te gaan over geleidelijke elektrificatie van het noordelijk spoor.

Lees ook: Verdwijnen rode diesel kost spoorgoederenvervoer 4,5 miljoen

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Pleidooi voor elektrificeren noordelijk spoor”

albert k|08.12.12|17:42

Domme zet.
Arriva rijdt beter op tijd dan de NS omdat ze geen gesodemieter met boven leidingen hebben.
Net allemaal nieuwe diesels aangeschaft toch bezopen om die nu te gaan vervangen, het is crisistijd
En in tijd van crisis ga je toch geen onnodig geld uitgeven aan boven leidingen???
Zorg liever dat de tax op rode diesel weer terug gaat naar het oude niveau.