Fyra, hogesnelheidstrein

Voorlopig geen boetes voor problemen Fyra

De problemen rond de Fyra (vertragingen, uitval) zullen voorlopig nog niet worden beboet. Pas als later dit jaar alle 19 nieuwe V250-treinstellen in gebruik zijn, zal NS Hispeed afgerekend worden op de Fyra-prestaties. Dat schrijft staatsecrtaris Wilma Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

De Fyra rijdt sinds 9 december 2012 tussen Amsterdam en Brussel. Dat gaat niet van een leien dakje want de Fyra staat om de haverklap stil of heeft te maken met aanzienlijke vertragingen.

Afgerekend

Zoals vastgelegd in de HSL-concessie wordt NS Hispeed afgerekend op een norm van 95 procent punctualiteit. In week 50 haalde de Fyra 52,9 procent. Inmiddels is de punctualiteit van de Fyra opgetrokken tot 84,7 procent maar ligt nog steeds fors onder de norm en zou normaal gesproken een boete volgen.

Toch heeft de staatssecretaris besloten om NS Hispeed nog geen boetes te geven voor wanprestaties. “NS Hispeed moet deze normen uit de concessie behalen en consolideren. Natuurlijk ga ik hierop toezien. Ik zal hierop pas gaan handhaven als NS Hispeed over voldoende materieel beschikt om aan de normen te kunnen voldoen. ”

Treinstellen

De verwachting is dat alle treinstellen voor de Fyra in de tweede helft van 2013 zullen rijden.

De staatssecretaris zal verder nauwlettend toezien op de verbetermaatregelen zoals het verlagen van het aantal RBC-storingen en het optimaliseren van de treinstellen. Daarnaast gaat Mansveld op korte termijn een gesprek aan met NS-directeur Meerstadt over de Fyra-problemen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.