V250, Fyra, AnsaldoBreda

SP: stuur de Fyra-treinen terug naar Italië

V250, Fyra, AnsaldoBreda

De Fyra-treinen moet worden teruggestuurd naar de fabrikant AnsaldoBreda. Het Italiaanse bedrijf moet aansprakelijk worden gesteld voor de problemen op het Nederlandse spoor. Dat zegt SP-Kamerlid Fashad Bashir. NS Hispeed haalde de Fyra-treinen donderdag uit de dienstregeling omdat het plaatwerk was beschadigd door grote ijsbrokken. Ook vrijdag rijden er geen Fyra-treinen.

Bashir vindt dat er ICE- of TGV-treinen aangeschaft moeten worden. “Die treinen hebben hun kwaliteit al bewezen en kunnen bovendien hogere snelheden aan dan de Fyra.” 

Totdat de ICE of de TGV ingezet kan worden moet de Beneluxtrein weer terug in de dienstregeling komen, vindt de SP’er.

Problemen

Bashir: “De huidige problemen met de Fyra zijn duidelijk geen opstartproblemen meer. Deze problemen lijken eigen aan de Fyra.” Volgens het Kamerlid had de NS nooit voor de Fyra mogen kiezen.

De Fyra-treinen kampen sinds de start van de dienstregeling tussen Amsterdam en Brussel in december 2012 met technische problemen.

Schade

Specialisten doen op dit moment onderzoek naar de oorzaak van de schade aan de Fyra-treinen. Vrijdagnacht en zaterdagochtend worden er testritten gereden om te bekijken of de dienstregeling kan worden hervat.

Marjon Kaper, commercieel directeur NS Hispeed: “Wij beseffen dat onze klanten hiervan de dupe zijn. Onze aandacht en prioriteiten liggen dan ook bij onze reizigers, die op ons rekenen.”

Omreizen

“Wij zullen de komende weken en maanden nauw samenwerken met NMBS en AnsaldoBreda om deze en eerdere tegenvallers het hoofd te bieden”, zegt Kaper.

NS Hispeed adviseert reizigers naar België om via Roosendaal te rijden. Vanaf daar zetten NS en NMBS extra treinen naar België in. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd en een extra overstap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “SP: stuur de Fyra-treinen terug naar Italië”

Polyjuice Potion|22.01.13|15:48

Tussen Amsterdam C en Breda rijden minder Fyra treinen door een wisselstoring ( dat is vandaag), maar ze zijn toch al een week uit de running?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.