OV-studentenkaart, FMN, NS,

‘Andere opties voor ov-studentenkaart mogelijk’

PvdA en VVD willen onderzoeken of er buiten een kortingskaart nog andere alternatieven zijn voor de ov-studentenkaart. In 2016 wordt de ov-studentenkaart vervangen en daar zou volgens afspraak een kortingskaart tegenover staan.

Volgens de coalitiepartners zouden ook andere vormen als een trajectkaart goed kunnen uitpakken en is een onderzoek hiernaar nog makkelijk uit te voeren.

Gevolgen

De gevolgen van het afschaffen van de ov-studentenkaart zijn nog onduidelijk, evenals de alternatieven. Volgende de vervoerbedrijven, die er onderzoek naar lieten doen, zouden studenten als ze hun ov-jaarkaart kwijtraken, gemiddeld meer dan 1000 euro per jaar aan reiskosten betalen. Bijna 1 op de 10 studenten ziet de kosten oplopen tot meer dan 2000 euro.

Daarbij zouden studenten massaal de rug toekeren naar het openbaar vervoer en kiezen om in de buurt van de onderwijsinstelling te gaan wonen.

Grondig onderzoeken

Niet alleen de studenten zouden het slachtoffer worden maar ook de ‘gewone’ reizigers. OV-bedrijven zullen mogelijk minder treinen en bussen laten rijden: in studentensteden zou het aanbod met vijf procent kunnen verminderen. Of de kaartjes worden duurder.

Al deze zaken moeten eerst eens grondig worden onderzocht alvorens een beslissing te nemen welke variant op de studentenkaart nu de beste is, is nu de mening van de VVD en PvdA.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.