OV-chipkaart inchecken. Foto: Archief OVPro

Dubbel opstaptarief OV-chipkaart verdwijnt op 20 maart

Reizigers betalen vanaf 20 maart geen dubbel opstaptarief meer als ze met de OV-chipkaart van de ene treinvervoerder naar de andere treinvervoerder overstappen. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld.

Reizigers die inchecken met de OV-chipkaart betalen een opstaptarief van 0,86 euro. Als ze overstappen naar een andere vervoerder betalen ze dat opstaptarief nogmaals. Dit was voor veel mensen een reden om een papieren kaartje te blijven gebruiken.

Regionale concessies

Het ministerie betaalt de 1,2 miljoen euro die de vervoerders anders zouden mislopen door het verdwijnen door het dubbele opstaptarief. Tussen 2014 en 2016 worden de tarieven op het hoofdrailnet en het regionale spoor tijdelijk beperkt verhoogd. Na 2016 worden de inkomsten in de regio’s meegenomen in de regionale concessies. De vervoerders moeten zelf voor de kosten van de systeemwijziging om het dubbel opstaptarief op te lossen opdraaien.

Voor een tariefverhoging bij de NS wordt overlegd met het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV). Tariefaanpassingen in de regio’s worden voor advies voorgelegd aan regionale consumentenorganisaties.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.