Veolia, trein, Limburg

Veolia: invoering één tarief in strijd met de wet

Veolia, trein, Limburg

De invoering van één tarief dat de verschillen tussen de regiovervoerders en de NS moet opheffen, is onmogelijk zonder daarbij de provincies te betrekken. Dat zegt directeur Manu Lageirse van Veolia. De NS pleit voor een dergelijke gelijkschakeling van de tarieven voor alle treinvervoerders in Nederland.

Veel reizigers vinden het onbegrijpelijk dat voor het overstappen van een NS-trein naar een regiotrein extra kosten worden gerekend op de OV-chipkaart. Daardoor zouden reizigers nog vaak het papieren kaartje nemen omdat de overstapkosten hier niet voor gelden. Om dit verschil nu op te heffen pleit de NS voor gelijkschakeling van de tarieven.

Brug te ver

Lageirse: “Ik vind het een mooi principe maar het moet wel haalbaar zijn. De regionale overheden hebben de bevoegdheid over de tarieven en moeten hier ook mee akkoord gaan.”

Volgens de directeur worden de reizigers met het voorstel van de NS “een wassen neus voorgehouden” door te suggereren dat er op korte termijn overeenstemming zal komen over de tarieven.

Tarieven

Hij begrijpt wel dat het anders moet. “Sommigen zijn er fors op achteruit gegaan en voor sommigen zijn de tarieven juist lager geworden. De extremen moeten er uit worden gehaald”, zegt hij.  “Maar in het omschakelen van betalen in zones naar kilometers zijn er echter altijd mensen die er op voor- en achteruit gaan.”

Woordvoerder Eric Trinthamer van de NS laat weten dat de vervoerder heel goed weet welke stappen bij het gelijk trekken van de tarieven komen kijken. “Uiteraard zijn we op de hoogte van de afspraken die de lokale vervoerders hebben met de provincies. Die roepen we dan ook op om mee te werken aan het bewerkstelligen van gelijke tarieven. We willen de reiziger de prijzen zo transparant mogelijk brengen.”

Dubbel opstaptarief

Het ministerie heeft een regeling getroffen om het dubbel opstaptarief voor mensen die met meerdere vervoerders reizen te laten verdwijnen. Het ministerie betaalt vanaf maart 2013 de 1,2 miljoen euro die de vervoerders anders zouden mislopen door het verdwijnen door het dubbele opstaptarief. Vanaf 2014 gaan de tarieven omhoog om dit gat op te vangen.

Lees ook:
Dubbel opstaptarief OV-chipkaart verwijnt op 20 maart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.